Șeful delegației UE în Azerbaidjan: Coridorul sudic de gaze este un proiect foarte important

Coridorul sudic de gaze, prin care resursele din Azerbaidjan vor fi transportate spre Europa, este un proiect simbolic, extrem de important, a declarat Kestutis Jankauskas, șeful delegației UE în Azerbaidjan.

„Coridorul sudic, care se construiește acum și sper că va funcționa în câțiva ani, este un proiect simbolic și foarte important, care va conecta piețele noastre și va livra resurse din această regiune în UE”, a afirmat, acum câteva zile, oficialul, citat de publicația azeră Trend News Agency.

Rețeaua de conducte care va asigura transportul gazelor caspice către Europa prin Georgia și Turcia reprezintă un proiect prioritar pentru UE. Într-o primă etapă, sursa principală de aprovizionare va fi câmpul azer Shah Deniz, în etapa a doua de exploatare, apoi și alte surse pot fi conectate ulterior.

Gazele vor fi exportate către Turcia prin extinderea conductei Caucazul de Sud și construirea a două gazoducte – Trans Anatolian Natural Gas Pipeline (TANAP) și Trans Adriatic Pipeline (TAP).

Realizarea Coridorului sudic de gaze este extrem de importantă și pentru România, fiindcă ar putea fi o sursă suplimentară de aprovizionare pentru noi, prin conexiunea cu Bulgaria, care la rândul său se va interconecta cu Grecia, prin care va trece conducta TAP.

Sursă foto: 15min.lt