Sesiunea Conferintei OPEC de la Viena: cererea de petrol scade, riscurile cresc

Sesiunea Conferinţei OPEC de la Viena a adoptat hotărârea ca în următoarele 6 luni să nu fie reexaminat nivelul livrărilor de petrol ale celor 12 ţări ale OPEC pe piaţa mondială. Cota extracţiei de petrol va fi mărită, totodată, până la 30 de milioane de barili pe zi, ceea ce este mai puţin decât volumul real, livrat pe piaţa petrolului de ţările OPEC.

Piaţa a reacţionat la hotărârea OPEC prin scăderea preţurilor la petrol. Contractele futures din ianuarie s-au vândut mai ieftin cu 4,5-5%, decât de obicei. Până la căderea de ieri, preţul a fost ceva mai mare de 110 dolari barilul. Însă, experţii prognozează că anul viitor, barilul va costa 150 de dolari, din cauza crizei din Orientul Mijlociu şi a ameninţărilor Iranului de a închide Strâmtoarea Hormuz. Iată opinia analistului Alexandr Kovalev.

„Conflictul este deocamdată doar verbal, însă dacă el va intra în faza fierbinte şi pentru un oarecare timp strâmtoarea va fi închisă real, atunci este posibil orice. Adică preţurile pot creşte dintr-o dată până la 150 de dolari şi chiar mai mult. Este greu de spus ce va fi mai departe şi pieţele se tem de acest scenariu. O asemenea mărire va împinge economia mondială într-o recesiune, în urma căreia, preţurile la petrol vor scade. Traderii preferă să se asigure de un asemenea scenariu acum, când petrolul poate fi cumpărat la un preţ relativ scăzut, iar livrările pot fi efectuate peste 6 luni”.

Însă există şi o altă prognoză a preţului la petrol – 50 de dolari. Ea este legată de faptul că analiştii nu aşteaptă o ieşire rapidă din recesiune a economiilor mari ale ţărilor din Europa, care au atras după sine şi China. Potrivit prognozelor OPEC, în vara anului 2012, Libia va reface extracţia de petrol, iar Irakul va da în exploatare noi terminale de export. Asta înseamnă suplimentar câte 2 milioane de barili pe zi. Deci oferta va creşte, iar cererea probabil nu va creşte. Însă, expertul Aleksandr Osin consideră că toate acestea nu vor influenţa preţul barilului de petrol. El reaminteşte că de la începerea crizei financiare în anul 2008, cererea de petrol s-a redus doar cu 2%. O dată cu creşterea bazei mondiale băneşti cu 1030%, preţurile s-au refăcut. Prognoza lui este următoarea: preţurile la petrol vor creşte şi anul viitor cu 0,5,-1,5% pe lună.

În pofida unei corectări a preţurilor la petrol, ele vor rămâne la un nivel relativ ridicat. Bugetul Rusiei pe anul viitor a fost format, pornind de la preţul de 100 de dolari barilul, ceea ce trebuie să asigure venituri destule în bugetul rusesc şi să susţină rubla.