Siemens Wind Power: din 2012, palele centralelor eoliene offshore au forme noi si functii imbunatatite

O turbina eoliana poate produce de la 2,3 megawati de energie, la 63,2 gigawati, in timp ce palele rezista la forte ale vantului chiar si de 100 de tone metrice pe secunda. Aceste cifre iti pot da o idee despre cat de rezistenta poate fi o asemenea instalatie, intr-un parc eolian. Insa, la asemenea forte, orice centrala eoliana se poate uza foarte repede, arata site-ul HitechPedia.

Iata de ce tehnicienii de la Siemens Wind Power au venit cu o solutie suficient de inteligenta incat sa evite aceste forte ale vantului care bate din toate directiile si sa pastreze un standard inalt de productivitate pentru fiecare unitate eoliana.

Solutia gasita si pregatita deja pentru a intra in productie de serie, cu incepere din 2012, consta in pale care se inclina si se rotesc in bataia vantului. Prin aceste proprietati de elasticitate, rotorul poate face fata mai usor conditiilor de vreme, indiferent de intensitatea acestora, scazand substantial nivelul de uzura al instalatiei.

O alta ajustare a palelor eoliene consta in aerodinamica acestora. Cu alte cuvinte, pregateste-te sa vezi, cat de curand, centrale eoliene care au palele in forma lamelor de sabii arabesti. Acestea nu doar scad presiunea vantului asupra dispozitivului, dar si faciliteaza o functionare mai buna, fara a necesita prea multe interventii de mentenanta asupra centralei nou instalate.

Mai mult, noul rotor are o lungime de 53 de metri, cu patru metri mai mare decat a generatiei anterioare de centrale eoliene, ceea ce presupune o crestere de 5% a capacitatii energetice.