Skolkovo: Rusia pregateste masuri in domeniul eficientei energetice. Primele proiecte de energie eoliana.

În următorii câţiva ani, tehnologia de economisire a energiei va fi disponibilă tuturor locuitorilor Rusiei. Acest obiectiv este trasat de grupul energo-eficienţei şi inovaţiei de la centrul „Skolkovo” de langa Moscova, relateaza Vocea Rusiei.

În 2008, preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a semnat un decret „privind unele măsuri de îmbunătăţire a eficienţei energetice şi ecologice a economiei ruse”. Acest document a fost începutul programului conform căruia în 2020 volumul consumului de energie din economia rusă trebuie să se reducă cu 40%. Unele dintre tehnologii deja sunt la modă, însă sunt scumpe şi nu sunt disponibile pentru toţi. Grupul „Skolkovo” se ocupă cu crearea unor noi aparate care economisesc energia şi ieftinesc tehnologiile existente. Cel mai simplu exemplu sunt LED-urile. Prin performanţele lor, acestea sunt de câteva ori mai bune decât becurile curente care economisesc energie. În „Skolkovo” sunt în desfăşurare 5 proiecte pentru perfecţionarea şi ieftinirea lor. De asemenea, a început crearea dispozitivelor de iluminat pe baza becurilor de generaţie următoare – diode organice emiţătoare de lumină. Un alt domeniu, unde tehnologiile de economisire a energiei vor fi necesare în viitorul apropiat, este cel al încălzirii, a declarat directorul executiv al grupului tehnologiei energiei eficiente, Vasili Belov.

„Sunt câteva tehnologii foarte interesante de reabilitare a conductelor săpate. Numai cu ajutorul materialelor noi: flexibile, ieftine, care permit să nu se mai sape conducte, ci să se împingă un furtun flexibil, încălzit, care potrivit estimărilor, poate rezista până la 20 de ani fără reparaţii. Există noi materiale pentru sistemele de securitate. Există o nouă tehnologie de curăţare a calcarului din sistemele de încălzire şi a blocajelor care se formează din cauza calităţii scăzute a apei. Adesea, în blocurile vechi, etajele superioare sunt slab încălzite din cauza caloriferelor defecte. În final undeva cuiva îi este cald, altor le este frig, dar în general toate casele trebuie să plătească excesul de căldură pentru a „împinge”, aşa cum se spune în serviciile comunale, aburul prin conductele blocate. Noi avem tehnologii, care nu sunt nici acide, nici alcaline, şi curăţă într-un mod ecologic aceste sisteme, fără a fi nevoie de a le demonta”.

De asemenea, la „Skolkovo”, există proiecte în curs de elaborare, care nu sunt legate direct de economisirea energiei. După introducere, ele vor ajuta la reducerea consumului de energie şi vor repercuta cheltuielile cetăţenilor, a spus Vasili Belov.

„Avem multe proiecte de energie verde. Aceasta este o perspectivă mai îndelungată, dar, cu toate acestea, unele soluţii sunt aproape gata pentru a fi introduse în practică. Există circa 4 proiecte în domeniul energiei eoliene, există proiecte alternative de încălzire, un număr mare de proiecte pentru utilizarea gazelor asociate petrolului şi s-ar părea că aceasta nu este o economisire a energiei. Dar în prezent acest gaz este ars, iar el poate fi folosit mai eficient, ceea ce va mări volumul extracţiei de petrol şi gaze, şi deci poate reduce preţul carburantului pentru populaţie”.

De dezvoltarea şi punerea în aplicare a proiectelor de economisire a energiei, la „Skolkovo” şi cu sprijinul acestuia se ocupă nu numai locuitorii centrului de inovare, dar şi companiile străine, mici şi mari. De exemplu, în decembrie a fost semnat un acord pentru începerea unui proiect axat pe crearea primului laborator internaţional de sporire a eficienţei prelucrării petrolului şi gazelor, precum şi a procesului de rafinare catalitică. Acesta va fi un laborator comun al Colegiului Imperial din Londra şi Institutul de cataliză G.K. Boreski din Novosibirsk. Împreună cu „Skolkovo” acest proiect va fi finanţat de compania British Petroleum.