Subventiile sub forma certificatelor verzi vor fi reduse drastic de la anul, a declarat Constantin Nita

OPCOM--Record-de-peste-un-milion-de-certificate-verzi-tranzactionate-in-2012Subvențiile pentru producătorii de energie din surse regenerabile sub forma certificatelor verzi vor fi reduse drastic începând de anul viitor, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niță.

‘Vom reduce de anul viitor subvențiile pentru energia regenerabilă. Am pregătit un proiect de act normativ în acest sens, pe care îl vom aproba în perioada imediat următoare’, a declarat Niță.

Întrebat cu cât vor fi micșorate subvențiile, ministrul a precizat că ‘reducerea va fi drastică’.

El a adăugat că în continuare se dorește exceptarea marilor consumatori de energie de la plata a 50% din certificatele verzi, însă nu este sigur că acest lucru va putea fi implementat începând de anul viitor, întrucât este nevoie de acordul autorităților de la Bruxelles.

‘Am făcut o notificare în acest sens. Ea se află la Consiliul Concurenței, care o va trimite la DG Competition (autoritatea de Concurență din cadrul Comisiei Europene — n.r.). Sperăm să poată fi posibilă implementare ei anul viitor, însă nu putem spune cu certitudine acest lucru’, a arătat Niță.

Numărul mare de turbine eoliene și de panouri fotovoltaice instalate în ultimii doi-trei ani a urcat foarte mult factura consumatorilor, în special în cazul industriei energofage.

Certificatele verzi pe care le primesc producătorii de energie regenerabilă sunt plătite de toți consumatorii din România, din factura finală la electricitate.

sursa:agerpres