T. Basescu declara ca prioritara este independenta energetica a Romaniei

traian_basescu_mare1Nu există miză mai mare decât independența energetică a României și asigurarea resurselor țării, a declarat duminică președintele Traian Băsescu, referindu-se la proiectul exploatării gazelor de șist.

“Eu mai am un an și câteva luni de mandat, deci nu voi apuca în mandat momentul când eventual s-ar scoate primul metru cub de gaze de șist din România sau când se va scoate spre utilizare primul metru cub de gaze din Marea Neagră. Vreau să spun un lucru de care românii trebuie să țină cont: miza politicilor noastre în zona energetică trebuie să fie independența energetică. Eu am ținut atât de mult la acest tip de independență, încât, ca responsabil de politica externă a României, am refuzat orice contact cu proiectul South Stream, mizând totul pe Nabucco. N-a ieșit Nabucco, dar asta nu înseamnă că abandonăm ideea de independență energetică”, a afirmat șeful statului, într-o emisiune la Pro Tv.

Potrivit lui Traian Băsescu, riscurile de mediu există și nimic nu este fără riscuri, menționând că gazele de șist s-au exploatat deja la adâncimi mai mici.

“Dacă vrem să fim deschiși, în România acum se vorbește, dar exploatarea gazelor de șist s-a făcut prin tehnologii mai învechite, la adâncimi mai mici. În România s-a făcut demult”, a afirmat președintele Băsescu, adăugând că în zece ani tehnologia va fi “indiscutabil” mai bună.

 

sursa: agerpres