Transelectrica primeşte 27 de milioane de euro de la CE pentru linia Cernavodă-Stâlpu

Comisia Europeană a aprobat ieri, 25 ianuarie, un grant în valoare de 27.085.000 de euro pentru construirea liniei electrice de 400 kV Cernavodă – Stâlpu, care va contribui la creșterea capacității de interconexiune dintre România și Bulgaria și la integrarea  energiei eoliene din zona Dobrogei, a anunțat Transelectrica.

Acesta este primul dintre cele şase proiecte de interes comun ale Transelectrica, incluse pe lista revizuită în noiembrie anul trecut, care primeşte finanţare de la Comisia Europeană.

„Am reuşit în ultimele luni să accelerăm procesele în ceea ce priveşte linia Cernavodă-Stâlpu şi pentru asta am avut un important sprijin din partea Guvernului, prin promovarea hotărârii de Guvern pentru declanşarea procedurilor de expropriere în toamna anului trecut. Tot atunci, am promovat şi hotărârea pentru declanşarea procedurilor de expropriere pentru linia Smârdan – Gutinaş, linie care a fost deja preselectată în Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) şi pentru care ne-am propus să depunem cererea de finanţare în luna iunie”, a declarat Corina Popescu (foto), Director General Executiv Transelectrica, într-un comunicat.

Proiectul liniei Cernavodă-Stâlpu, parte a Clusterului Black Sea Corridor, este unul dintre cele şase obiective de investiții majore derulate de Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA, care se regăsesc pe lista a treia a proiectelor de interes comun (PCI) privind infrastructura energetică, adoptată în luna noiembrie a anului trecut de Comisia Europeană. Valoarea totală a celor șase investiții este de circa un miliard de lei. Toate aceste proiecte contribuie la realizarea inelului național de 400kV, care duce la o creștere a siguranței în funcționare a SEN și la realizarea unui regim economic de funcționare a RET.

Construirea acestei linii este necesară, ţinând cont de perspectivele de dezvoltare a parcului de producţie din zona Dobrogei. Linia de 400 kV Cernavodă –Stâlpu va avea o lungime de circa 160 de kilometri, iar pentru punerea ei în funcţiune este necesară construirea staţiei 400 kV Stâlpu şi extinderea staţiilor Cernavodă şi Gura Ialomiţei. Conform Planului de Dezvoltare pe 10 ani al CNTEE Transelectrica SA, LEA 400kV Cernavodă-Stâlpu va fi finalizată în anul 2020.

17 proiecte europene importante pentru Uniunea Energetică

În total, Comisia Europeană a aprobat ieri finanțarea cu 873 milioane de euro a 17 proiecte de interes comun, pentru dezoltarea infrastructurii energetice, un pas esențial spre crearea Uniunii Energetice. „Interconectarea potrivită a liniilor de electricitate și a rețelelor de gaze sunt pilonul pentru o piață energetică europeană ancorată pe principiul solidarității. Astfel, sprijinul pentru aceste 17 proiecte din domeniul electricității și gazelor reprezintă un semnal că Europa dorește să îmbunătățească și să facă sistemul energetic mai competitive, astfel încât să asigure energie mai ieftină și sigură pentru toți consumatorii europeni”, a transmis Comisia Europeană într-un comunicat.

„Încă o dată demonstrăm că solidaritatea și cooperarea dau roade și că Uniunea Energetică devine o realitate cu impact tangibil. Acestea sunt proiecte cu beneficii transfrontaliere majore și prin implementarea lor întărim rezistența statelor membre”, a declarat Vicepreședintele CE responsabil cu Uniunea Energetică, Maroš Šefčovič.

Dintre cele 17 proiecte selectate pentru finanțare, 8 sunt sunt sectorul electricității și vor primi sprijin de 680 milioane euro, iar 9 sunt în sectorul gazelor, valoarea suportului fiind de 193 milioane euro. Vedeți AICI lista completă cu cele 17 proiecte.

Sursa foto: Facebook, pagină Corina Popescu