Transelectrica și Transgaz au trecut în subordinea Secretariatului General al Guvernului

242967_mainGuvernul a adoptat miercuri o Ordonanță de Urgență “privind exercitarea drepturilor și îndeplinirea obligațiilor ce decurg din calitatea de acționar al statului la Compania Națională de Transport al Energiei Electrice ‘Transelectrica’ S.A. și la Societatea Națională de Transport Gaze Naturale ‘Transgaz’ S.A. Mediaș și pentru modificarea unor acte normative”, informează un comunicat al Executivului.

“Guvernul României a decis ca la data intrării în vigoare a Ordonanței de Urgență exercitarea drepturilor și îndeplinirea obligațiilor ce decurg din calitatea de acționar a statului la Compania Națională de Transport al Energiei Electrice ‘Transelectrica’ S.A se realizează de către Guvernul României prin Secretariatul General al Guvernului, cu consultarea Cancelariei Primului-ministru”, se arată în comunicatul Guvernului.

Scopul acestei măsuri este, potrivit sursei citate, de “a putea desfășura marile proiecte de interconectare cu Republica Moldova și cu Turcia, în scopul dezvoltării infrastructurii energetice”.

“Având în vedere că cele două companii menționate sunt listate la bursă, fapt care obligă la respectarea unor înalte standarde de management și transparență, se impune necesitatea monitorizării directe, la nivelul conducerii Guvernului, a evoluției acestora, în consonanță cu obiectivul național al asigurării independenței energetice a României, neadoptarea măsurilor propuse fiind de natură să producă efecte negative pe termen mediu și lung în acest domeniu fundamental al economiei”, mai precizează Executivul.

sursa:agerpres