Transgaz a intrat în cursa pentru achiziția Vestmoldtransgaz din Republica Moldova

Compania naţională de transport a gazelor naturale din România, Transgaz, a depus o ofertă pentru achiziţia societăţii de stat Vestmoldtransgaz din Republica Moldova, cea care va construi gazoductul Ungheni-Chișinău.

Oferta a fost acceptată de către autorităţile de la Chişinău, fiind conformă cu caietul de sarcini, au declarat pentru Agerpres surse apropiate situaţiei. De altfel, compania a confirmat, printr-un comunicat transmis la BVB, că „la data de 28 decembrie 2017, Eurotransgaz SRL, societate înființată la Chișinău având ca asociat unic SNTGN Transgaz SA, a depus cererea de participare la concursul investițional de privatizare a Întreprinderii de Stat (I.S.) Vestmoldtransgaz”.

Guvernul Republicii Moldova a scos la vânzare compania Vestmoldtransgaz, care gestionează pe teritoriul Republicii Moldova reţeaua de transport gaze Iaşi-Ungheni și va construi partea a doua a gazoductului, către Chișinău. Termenul fina pentru depunerea ofertelor a fost prelungit până la 28 decembrie.

Preţul de pornire a licitaţiei este de 180 milioane de lei moldovenești (circa 9 milioane de euro), cumpărătorul fiind obligat să investească 93 milioane euro în următorii doi ani, valoarea estimate a gazoductului Ungheni-Chișinău.

Recent, compania Transgaz și-a înregistrat reprezentanță la Chișinău, sub denumirea EuroTransgaz. „Noua întreprindere este reprezentanţa Societăţii pe Acţiuni Transgaz din România, care participă la realizarea proiectului de interconexiune pe gaze naturale dintre Republica Moldova şi România, inclusiv prin extinderea gazoductului Iaşi – Ungheni până la Chişinău, care urmează a fi dat în exploatare până la finele anului 2018”, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei şi Infrastructurii din Republica Moldova.

Transgaz a înregistrat, în primele nouă luni din acest an, un profit net de 433,552 milioane lei, în creştere cu 21% raportat la cel obţinut în perioada similară din 2016, de 358,469 milioane lei.