Transgaz încearcă iar să cumpere DESFA, schimbând partenerul

Compania națională Transgaz vrea să se asocieze cu spaniolii de la Regasificadora del Noroeste S.A. pentru a participa în etapa a doua a procesului de achiziție a participației de 66% din DESFA, operatorul de stat al sistemului de transport din Grecia.

Asocierea urmează să fie aprobată de acționarii companiei, controlate de MInisterul Economiei, într-o Adunare Generală Extraordinară a Acționarilor planificată pentru 18 ianuarie, conform unui anunț la BVB.

În vară, șase companii şi-au exprimat interesul de a achiziţiona o participaţie de 66% în operatorul reţelei de gazoducte din Grecia – DESFA – a anunţat Agenţia pentru Privatizare a statului elen (TAIPED), valoarea tranzacţiei fiind estimată la 400 de milioane de euro, potrivit Reuters. Unul dintre investitorii interesați a fost Transgaz, care s-a asociat cu firma franceză GRTgaz. Oferta acestora a fost însă descalificată.

Publicaţia elenă Kathimerini a scris în eptembrie că oferta depusă de consorţiul Transgaz-GRTgas a fost respinsă de consultanții angajați pentru privatizare pe motiv că s-ar încălca legislaţia europeană în materie de energie. Cele două companii sunt operatori certificaţi ai reţelelor de gaze naturale, dar şi proprietari, ceea ce ar contraveni legislaţiei europene.

De asemenea, cei care mai depuseseră oferte în vară au fost Macquarie Infrastructure and Real Assets; un consorţiu format din companiile Snam (Italia), Fluxys (Belgia), Gasunie (Olanda) şi Enagas (Spania); grupul spaniol Regasificadora del Noroeste; Integrated Utility Services şi Powerglobe LLC.

Conform acordului, cea mai mare rafinărie din Grecia – Hellenic Petroleum – îşi vinde participaţia de 35% în DESFA, restul până la 66% fiind vândut de statul elen.

Anul trecut, DESFA a raportat vânzări de 170 milioane de euro şi un profit net de 34 de milioane de euro. Valoarea activelor sale fixe este de aproximativ 1,3 miliarde de euro.

Sursa foto: Transgaz