Transgaz propune ANRE ca intregul consum de gaze al Romaniei sa fie acoperit din productia interna

transgaz_logo-300x225Transgaz, operatorul de transport și sistem al gazelor naturale, a propus Autorității de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) ca întregul consum de gaze al țării în luna iunie să fie acoperit din producția internă, fără ca România să mai apeleze la importuri, potrivit unui document postat pe site-ul ANRE.

Reglementatorul a avizat, însă, o pondere a importurilor de 2% pentru populație și termocentralele care livrează agent termic consumatorilor casnici și de 5% pentru consumatorii industriali.

‘Din estimările operatorilor de pe piață și al producătorilor, întregul necesar de gaze poate fi acoperit din producția internă. Însă este nevoie și de importuri, din mai multe considerente. În primul rând, este vorba de faptul că suntem în plin program de înmagazinare a gazelor pentru perioada de iarnă. În al doilea rând, sunt considerente de ordin tehnic, legate de curgerea hidraulică a gazelor, care trebuie să se facă la anumite presiuni. Fluxul de gaze prin conducte nu poate fi întrerupt oricând’, a explicat un specialist din piața gazelor.

sursa:agerpres