Transgaz vrea să cumpere Vestmoldtransgaz, compania care va opera gazoductul Iași-Chișinău

Guvernul Republicii Moldova a scos la vânzare compania Vestmoldtransgaz, care gestionează în prezent reţeaua de transport gaze Iaşi-Ungheni și va construi partea a doua a gazoductului, către Chișinău. Compania românească Transgaz, operatorul rețelei naționale de transport al gazelor naturale, este interesat de această achiziție, ne-au declarat mai multe surse din piață.

Aceasta ar fi prima extindere în afara granițelor a unei companii românești strategice, iar miza este extrem de importantă, dată fiind încercarea de integrare în spațiul UE a Republicii Moldova. În plus, în 2019 expiră actualul acord al țării de peste Prut cu Gazprom, așa că pentru statul vecin este foarte important să aibă o sursă alternativă de aprovizionare.

Vestmoldtransgaz a fost creată în anul 2014 pentru a gestiona reţeaua de transport gaze Iaşi-Ungheni şi de a presta servicii de transport al gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova, informează Mold-street.

Potrivit presei de peste Prut, preţul de pornire a licitaţiei este de 180 milioane de lei moldovenești (circa 9 milioane de euro), cumpărătorul fiind obligat să investească 93 milioane euro în următorii doi ani. Termenul-limită pentru depunerea ofertelor este 15 decembrie 2017.

Valoarea investiţiilor coincide practic cu valoarea cheltuielilor necesare pentru viitoarea conductă Ungheni-Chişinău, care va avea o lungime totală de 117 km. „Condiţiile par a fi puse exact pentru compania românească Transgaz, care îşi deschide reprezentanţă la Chişinău şi care se ocupă în prezent de proiectul de interconexiune a sistemelor de gaze naturale dintre România şi Republica Moldova”, notează publicația Mold-street.

Conducta Ungheni-Chișinău va finaliza conectarea sistemelor de transport de gaze din România şi Republica Moldova, fiind o continuare a conexiunii Iaşi – Ungheni, dată în exploatare în 2014, dar care este folosită în prezent la 0,2% din capacitate, deși în ea s-au investit 26 de milioane de euro. Transgaz a primit toate autorizaţiile de construcţie a gazoductului care leagă Republica Moldova şi România. Conducta ar trebui să fie construită până la finele lui 2018 și va avea o capacitate de până la 1,5 miliarde metri cubi anual, adică ar putea asigura integral consumul Republicii Moldova și ar putea pune capăt dependenței acestei țări de Rusia.

Rețeaua națională, dezvoltată în zona de nord-est

De asemenea, Ministerul Energiei a emis, în 15 septembrie 2017, autorizația de construire a conductelor de transport al gazelor naturale pe ruta Onești (jud. Bacău) -Gherăști (jud. Neamț) și Gherăști-Lețcani (județul Iași). Cele două conducte, cu o lungime totală de 169 kilometri, urmează să fie conectate la gazoductul Iași-Ungheni. Dezvoltarea infrastructurii de transport al gazelor naturale în zona de Nord-Est a României va îmbunătăți aprovizionarea cu gaze a consumatorilor din regiune și va asigura capacitatea de transport către Republica Moldova.

Proiectul are două obiective: în primul rând, construcția tronsonului Onești-Gherăști (cu o lungime de 104 kilometri) și realizarea conductei Gherăști-Lețcani (cu o lungime de 65 kilometri). Pe lângă aceste două conducte, proiectul prevede și construirea a două stații de comprimare, la Onești și Gherăști.