Tranzitul de gaze de la Baumgarten a fost reluat la întreaga capacitate, după explozia de ieri

Toate magistralele hub-ului de gaze deţinut de OMV la Baumgarten au fost repuse în funcţiune înainte de miezul nopţii, după explozia de marţi, care a dus la închiderea facilităţii, a anunţat Harald Stindl, unul dintre şefii companiei Gas Connect Austria, care gestionează acest terminal de gaze, transmite Reuters.

„Pot raporta că am repus în funcţiune toate conductele de tranzit ieri, înainte de miezul nopţii, şi toate aceste conducte lucrează la capacitate deplină”, a afirmat astăzi Harald Stindl.

Astfel, livrările către Italia, Germania și Ungaria au fost reluate. Furnizarea de gaze în Europa era deja afectată de închiderea unei conducte în Marea Nordului, dar și de un val neobișnuit de rece în Europa.

Șoc pe bursele de petrol și gaze

Ca efect, prețul gazelor naturale pe bursa londoneză a continuat să urce astăzi, dar gazele s-au tranzacționat mult mai jos decât vârfurile intra-zilnice de marți, care au atins cel mai înalt nivel din ultimii opt ani, imediat după explozie, relatează Bloomberg. Marea Britanie face eforturi și să absoarbă impactul unei avarii care a dus la închiderea unei conducte principale din Marea Nordului. De asemenea, cotațiile țițeiului Brent au depășit marți nivelul de 65 de dolari pe baril, pentru prima data din iunie 2015.

Potrivit Platts.com, în Italia, prețul spot al gazelor pe bursa PSV aproape s-a dublat, până la 54 de euro/MWh, față de cotația de luni, de 23,7 euro/MWh. Prețul spot pe bursa austriacă  VTP au urcat la 35 euro/MWh marți dimineață, cu 13 euro mai mult față de cotația de luni, de 21,32 euro/MWh.

Punct de intrare pentru gazele rusești

Explozia survenită marţi dimineaţa la o stație de comprimare a terminalului de gaze din estul Austriei s-a soldat cu un mort şi rănirea a 21 de persoane. Explozia, ale cărei cauze nu au fost deocamdată identificate, s-a produs la ora 8:45 (7:45 GMT) şi a fost urmată de un incendiu. Cauza accidentului nu este clară, dar reprezentanții companiei cred că au existat probleme tehnice. Compania anunţase anterior că incendiul de la terminalul de gaze de la Baumgarten a fost complet stins marţi după-amiază în jurul orei locale 14:33.

Terminalul de la Baumgarten este principalul centru de distribuţie în Austria pentru gazul natural venit din Rusia şi Norvegia. Reprezintă unul din principalele „hub”-uri de gaz din Europa centrală, deservind în special nordul Italiei şi sudul Germaniei.

Terminalul este controlat de compania Gas Connect Austria, la care un pachet de 51% din acţiuni aparţine grupului energetic austriac OMV. Facilitatea din Austria transportă echivalentul a 10% din cererea de gaze naturale a Europei.

OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile companiei românești OMV Petrom.

Sursa foto: Heute.at