Trump propune cel mai agresiv plan de producție petrolieră din istoria SUA

Administrația Trump a propus cel mai mare plan de exploatare a resurselor de petrol și gaze din istorie, care vizează extinderea forajelor în zone din oceanele Arctic, Atlantic și Pacific, plus în arii mai largi din Golful Mexic, vrând să transforme SUA într-o „superputere” energetică a lumii.

Experții spun că propunerea este fără precedent în ceea ce privește extinderea geografică și numărul de acorduri de concesiune. Planul de forare pentru perioada 2019-2022 al Departamentului de Interne îl va înlocui pe cel pentru perioada 2017-2022 al administrației Obama, scrie OilPrice.com.

Suprafața ofertată reprezintă peste 90% din platoul continental al SUA, incluzând arii care nu au fost niciodată explorate până acum. Practic, administrația Trump vrea să deschidă toată coasta SUA pentru explorarea și exploatarea rezervelor de hidrocarburi, care, potrivit estimărilor, ar fi cu circa 80% mai mari decât cele disponibile acum.

„Sub administrația Trump vom deveni cea mai mare superputere energetică pe care lumea a cunoscut-o vreodată”, a spus reporterilor Ryan Zinke, secretarul de Interne al SUA.

Eforturile de a exploata suprafeţe din oceanele Arctic,Atlantic şi Pacific vin la opt ani după explozia platformei petroliere Deepwater Horizon şi ulterioara deversare de petrol în Golful Mexicului, considerată drept cel mai grav dezastru ecologic provocat de om din istorie. Dezastrul a provocat daune de miliarde de dolari, iar fostul preşedinte Barack Obama a sporit reglementarea industriei.

ONG-urile pentru mediu au descris planul ca fiind periculos. „Trump încearcă să transforme oceanele noastre în câmpuri petroliere. Planul său nepăsător ar expune fauna sălbatică şi comunităţile aflate pe coastă la scurgeri de petrol devastatoare”, a declarat Kristen Monsell, director în cadrul Centrului pentru Diversitate Biologică, potrivit Reuters.

Foto: Președintele SUA, Donald Trump, însoțit de vicepreședintele Mike Pence. Sursa: Facebook, Casa Albă