Turbinele eoliene au produs mai multa energie decat Hidroelectrica pe fondul secetei

Seceta din luna decembrie care afectează România a dus la o situaţie inedita: Sistemului Energetic National (SEN) al Transelectrica a raportat, pentru prima data in Romania, ca centralele eoliene au produs, pe anumite intervale orare, mai multă energie decât toate hidrocentralele din România.

Potrivit site-ului Transelectrica, care transmite în timp real datele legate de producţia de energie din România, puterea turbinelor eoliene care funcţionau era azi-dimineaţă, la ora 5, în jur de 270 MW, în timp ce energia hidro era, la aceeaşi oră, de 141 MW. La această oră, situaţia a reintrat cumva în normal, puterea Hidroelectrica depăşind-o pe cea a centralelor eoliene, până la 730 MW, iar eolienele ajungând la 500 MW, relateaza Capital.

Potrivit Capital, aceste date sunt cu atât mai ciudate cu cât capacitatea instalată a Hidroelectrica este de circa 6.400 MW, în timp ce eolienele au sub 900 MW. Această situaţie s-a mai întâmplat de câteva ori în acest an, începând cu luna octombrie. Pe data de 9 octombrie, la ora 5 dimineaţa, puterea hidro era 278 MW, iar cea a eolienelor 394 MW.

In luna August 2011 productia de energie din eoliene a depasit, pentru prima data in Romania, productia din petrol si gaze (detalii aici).