Turcia urmeaza sa aprobe construirea unei centrale pe coasta Marii Negre

178702_taner-yildizParlamentul turc ar urma să aprobe, în mod oficial, în luna iunie 2014, proiectul privind construirea unei centrale nucleare la Sinop (pe coasta Mării Negre) de către un consorțiu franco-japonez, a anunțat vineri ministrul turc al Energiei, Taner Yildiz, transmite AFP.

‘Turcia ar urma să deține un pachet cuprins între 35% și 49% din acțiunile viitoarei centrale nucleare’, a precizat Taner Yildiz într-un comunicat de presă.

În luna mai 2013, Turcia a anunțat că un consorțiu compus din firmele Mitsubishi Heavy Industries (Japonia) și Areva (Franța) va construi cea de-a doua centrală nucleară din Turcia, centrală care va fi amplasată pe coasta Mării Negre la Sinop. Contractul, în valoare de 22 miliarde de dolari, prevede construirea unei centrale cu patru reactoare și o capacitate de 4.800 megawați. Prima unitate ar urma să demareze producția în 2023, iar în 2028 ar trebui să devină operaționale toate cele patru reactoare.

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan și omologul său japonez Shinzo Abe au semnat în luna octombrie 2013 un acord oficial privind construirea unei centrale nucleare la Sinop. Proiectul ar urma să figureze și pe agenda discuțiilor pe care le va avea Recep Tayyip Erdogan cu președintele francez François Hollande, care în perioada 27-28 ianuarie 2014 va face prima sa vizită oficială în Turcia.

Prima centrală nucleară din Turcia, o unitate de 4.800 megawați amplasată în provincia Mersin de pe coasta Mării Mediterane, este construită de compania rusă Rosatom, iar primul reactor este programat să devină operațional în 2019.

Piața energetică din Turcia pare a fi una dintre cele mai promițătoare piețe din Europa. Consumul de electricitate a crescut cu 5% până la 242 miliarde kilowați oră în 2012 iar prognozele privind creșterea cererii de electricitate sunt devansate doar de cele ale Chinei. Pentru a face față cererii Turcia are nevoie să instaleze anual capacități de 3.500 MW.

sursa:agerpres