Ultimul cărbune de la minele Paroșeni și Uricani

Praful de cărbune va rămâne istorie la Uricani și Paroșeni. Ultimii bulgări de huilă din subteranul minei Paroșeni au ajuns în saci. Sacii au fost mai apoi încărcați într-un vagonet inscripționat „Mina Paroșeni, decembrie 2017”. E punctul final al unei activități prestate în ultimii 51 de ani. Simbolic, ultima tonă de cărbune a fost prezentată, astăzi, la mina Paroșeni, scrie publicația Gazeta de dimineață.

Joi, cărbunele din silozul minei a fost încărcat pentru ultima dată, activitatea de exploatare încetând înainte de Crăciun. Mina Paroșeni, alături de cea de la Uricani, sunt ultimele capacități ale SNÎMVJ care au avut activitate de exploatare. Cele două mine de huilă au oprit, pe 22 decembrie, exploatarea, fiind incluse în programul de închidere aprobat de Uniunea Europeană. Potrivit planurilor de închidere, producția la Paroșeni și Uricani trebuia oprită până la finele anului 2017. La cele două unități miniere vor mai avea loc activități de închidere a subteranului și mai apoi de ecologizare a suprafețelor, mai scrie Gazeta de dimineață.

Conform istoricului SNÎMVJ, lucrările de amenajare pentru exploatarea din câmpul minier Paroșeni au început în 1963. Deschiderea oficială a activității de producție a avut loc însă pe 7 octombrie 1966. Atunci a fost scos din subteran primul vagonet cu huilă.

Probleme mari cu huila

Acum, în exploatare rămân doar patru mine de huilă – Lonea, Livezeni, Lupeni şi Vulcan – aflate în administrarea Complexului Energetic Hunedoara (CEH).

Soarta acestei companii atârnă însă de un fir de ață, din cauza datoriilor uriașe la stat și către furnizori. Numai la bugetele de asigurări sociale figura, în septembrie, cu o datorie de 431.329.663 de lei, ocupând locul patru în topul datornicilor.

Recent, Executivul a alocat 387.000 de lei din bugetul asigurărilor de şomaj pe anul 2017 pentru plata venitului lunar de completare de care vor beneficia 1.086 de disponibilizaţi de la CEH. CEH avea la sfârşitul lunii iunie circa 4.800 de salariaţi, faţă de aproximativ 6.000 în aceeaşi perioadă din 2016, angajați la termocentralele Mintia şi Paroşeni, dar şi la minele de huilă.

Complexul Energetic a avut pierderi de 88,66 milioane lei în primul semestru al acestui an, cu 20 la sută mai mici faţă de primele şase luni ale anului trecut, când s-au ridicat la 110,2 milioane lei, potrivit unui raport al companiei.

Anul trecut, compania a încercat să se salveze intrând de două ori în insolvență, însă tot de atâtea ori a ieșit, la contestațiile depuse în instanță de sindicatul Noroc Bun, afiliat unei federații ce a fost condusă de Liviu Luca, până ca acesta să intre în închisoare pentru devalizarea Petromservice.

După ce a blocat intrarea CEH în insolvență în repetate rânduri, compromițând astfel ultima șansă de redresare a companiei, liderul sindicatului Noroc Bun, Adrian Jurca, declara în luna septembrie a acestui an că sunt toate şansele ca, în scurt timp, Complexul Energetic Hunedoara să intre în insolvenţă sau chiar în faliment. „Sunt două variante, fie se declanşează insolvenţa firmei, fie falimentul şi atunci nu se mai poate desfăşura activitatea aici. Sunt 5.000 de persoane care riscă să rămână pe drumuri, dacă se întâmplă aşa. De aceea, vrem să continuăm, să nu ne dăm bătuţi”, a afirmat Adrian Jurca pentru Mesagerul hunedorean.

Asta deși în februarie același Jurca cerea Ministerului Energiei, pentru a treia oară, blocarea intrării CEH în insolvență, pentru „evitarea unui dezastru social şi de mediu în Valea Jiului”.

Sursa foto: Gazeta de dimineață