Un nou defect la Unitatea 2 a centralei de la Cernavodă. Nuclearelectrica va reduce puterea reactorului

Centrala nuclearelectrică de la Cernavodă va reduce, duminică, începând cu ora 7:30, cu 27% (circa 200 MWh) puterea Unităţii 2, în vederea asigurării condiţiilor de lucru pentru remedierea unui defect incipient la unul dintre sistemele de proces ale părţii clasice a unităţii, informează Nuclearelectrica, operatorul centralei.

„Durata reducerii de putere va fi de aproximativ 16 ore, reactorul rămânând conectat la Sistemul Energetic Naţional în toată această perioadă. Lucrările de remediere şi reducerea de putere nu vor avea niciun impact negativ asupra personalului, populaţiei şi mediului înconjurător, acestea realizându-se în conformitate cu procedurile specifice ale centralei”, precizează reprezentanţii companiei, într-un comunicat transmis BVB.

Pe 7 decembrie, reactorul 2 al centralei de la Cernavodă a fost oprit „în scopul efectuării unor lucrări preventive de verificare și control și eventual intervenții punctuale asupra sistemelor Unității 2, în vederea îmbunătățirii fiabilității sistemelor pe perioada de iarnă, în conformitate cu programul de mentenanță preventivă”, după cum a transmis compania.

Ulterior, deputatul PNL Virgil Popescu, vicepreședintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaților, a arătat că adevăratul motiv al opririi Unității 2 de la Cernavodă a fost cauzat de defectarea mașinii de încărcare și descărcare a combustibilului nuclear (MID), oprirea fiind una forțată, și nu proactivă. Defecțiunea a fost recunoscută, indirect, de companie.