USR: Iulian Iancu mută conflictul cu propriul guvern PSD pe tema OUG 64 la Bruxelles

După ce Guvernul a respins modificările aduse de Comisia de Industrii a Camerei Deputaților la OUG 64/2016 privind liberalizarea pieței gazelor, președintele acestei comisii, pesedistul Iulian Iancu, a ales să ducă la nivel european acest conflict cu propriul Guvern PSD, ceea ce va afecta credibilitatea instituțiilor române la Bruxelles, susține Uniunea Salvați România.

Deputatul Iulian Iancu a anunțat miercuri că va merge la Bruxelles, unde se va întâlni cu vicepreședintele Comisiei Europene pentru Acțiuni Climatice și Energie, Miguel Arias Canete, pentru a promova o poziție diferită de cea a Guvernului.

„Sub pretextul unei așa-zise iminente crize a gazului care ne-ar paște în această iarnă, Iulian Iancu se chinuie din luna martie să modifice OUG 64/2016 prin care statul român a reușit să aducă legislația românească în materie la normele concurențiale și de transparență promovate de Uniunea Europeană. Guvernul României, prin vocea ministrului Toma Petcu, dar și Consiliul Concurenței s-au arătat împotriva modificărilor domniei sale și au susținut forma actuală a Ordonanței. În acest condiții, domnul Iancu a ales să ducă la nivel european acest conflict cu propriul Guvern PSD, ceea ce va afecta credibilitatea instituțiilor române la Bruxelles”, afirmă deputata USR Cristina Prună, membră în Comisia de Industrii și Servicii din Camera Deputaților, printr-un comunicat.

Amendamente care vor izola România pe piața gazelor

Printre amendamentele făcute în Comisia de Industrii a Camerei Deputaților la Ordonanța de Urgență 64/2016 sunt și unele aduse de companii private, care au produs o serie de schimbări în actul normativ ce vor izola România pe piața gazelor, avertizează USR.

„În ultimele luni, Iulian Iancu a încercat în toate modurile posibile să împiedice adoptarea Ordonanței, invocând propagandistic interesul consumatorului. A adus în comisie amendamente produse de companii private și s-a plâns că va crește prețul la gaze la consumatorul casnic, deși acesta este protejat prin prețuri reglementate. În cele din urmă, Iulian Iancu a preluat amendamentele depuse de companiile private și a reușit să convingă grupul PSD să le semneze în nume propriu. Aceste amendamente au produs o serie de schimbări în Ordonanță care vor izola România pe piața gazelor”, arată USR.

OUG 64/2016 a intrat în vigoare la 1 aprilie 2017, respectând cerințele Uniunii Europene de a avea o piață liberă a gazului prin eliminarea oricăror bariere fizice și comerciale.

Sursa foto: Facebook, pagina Cristina Prună