Valeriu Iftimie, Elsaco: investitie de 70 milioane de euro in 2012 pentru parcul eolian de la Mitoc

Omul de afaceri Valeriu Iftimie, patronul firmelor Elsaco Botoşani, a declarat că în toamna acestui an va fi demarată investiţia de 70 milioane de euro, constând într-un parc eolian, în zona comunei Mitoc. Acesta a declarat că investiţia va fi derulată împreună cu o firmă franco-germană.

În această toamnă vom demara investiţia de 70 milioane de euro de la Mitoc. Este un parc eolian care a obţinut toate avizele de mediu. Acum mai avem de făcut racordul până la un punct din Suceava în care să introducem energia în sistemul naţional. Este vorba despre o reţea pe care noi o construim pe banii noştri şi care va lega malul Prutului de judeţul Suceava”, a declarat Iftimie pentru BanulBotosanean.

Potrivit declaratiilor din 2011, investitia initiala planificata era de 60 de milioane de euro pentru 50 MW instalati. Omul de afaceri nu a precizat de ce investitia a crescut cu 10 milioane de euro si nici cati MW va avea noul parc in contextul in care o noua generatie de turbine eoliene intra pe piata din Romania.

Potrivit APM Botosani, 10 proiecte privind producerea de energie eoliana si 7 de producere a energiei solare erau in 2010-2011 la Botosani, in diferite stadii de implementare.

Reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului spun ca este vorba de 10 proiecte pe energia eoliana care se vor realiza din bani privati si 7 proiecte pe energie solara care urmeaza a fi realizate cu fonduri europene si de la bugetul de stat. O astfel de investitie in energia solara se va realiza in Flamanzi. Este vorba de un proiect in valoare de 5 milioane de euro, finantat de Uniunea Europeana, si care prevede montarea de panouri solare pe o suprafata de doua hectare de teren.