Virgil Popescu: CE va declanșa curând o procedură de infringement în sectorul energetic împotriva României

Comisia Europeană va declanșa în maximum o săptămână o procedură de infringement împotriva României în sectorul energetic, din cauza monopolului OPCOM, a afirmat astăzi deputatul PNL Virgil Popescu, vicepreședinte al Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților.

Procedura de infringement este principalul mijloc pe care Comisia Europeană îl are la dispoziţie pentru a sancţiona state care nu respectă dreptul european.

Declarația a venit în contextul în care, anterior, în aceeași ședință, ministrul Economiei, Gheorghe Șimon, declarase că susține existența a două burse de energie, în timp ce președintele Comisiei de industrii, Iulian Iancu, militează pentru o singură bursă, respectiv OPCOM, transmite Agerpres.

„Domnule ministru, apreciez viziunea dumneavoastră liberală cu privire la existența a două burse de gaze. Eu mă chinui în Comisia de industrii să îl conving pe domnul Iancu că așa trebuie să fie. Nu am reușit să îl conving, dar vreau să vă dau o veste în premieră pentru toată lumea. Sursele mele de la Bruxelles spun că în maximum o săptămână va veni un infringement în sectorul energetic, vizavi de OPCOM, că are monopol”, a spus Popescu.

Răspunsul lui Iulian Iancu la această afirmație a fost: „Știu, dar nu se justifică”.

La rândul său, Gheorghe Șimon a precizat că dorește ca OPCOM să nu mai fie filială a Transelectrica, așa cum este în prezent, ci să fie în subordinea directă a ministerului, apoi să vândă pe bursă 10% din acțiunile acesteia.

În prezent, tranzacțiile cu electricitate se desfășoară pe OPCOM, iar potrivit amendamentelor aduse OUG 64/2016 în Comisia de Industrii a Camerei Deputaților și susținute mai ales de președintele acestei Comisii, Iulian Iancu, aceeași bursă ar urma să dețină monopolul și asupra tranzacțiilor cu gaze naturale, excluzând operatorul privat pe a cărui platformă se desfășoară în prezent licitațiile.

Prevederea a fost criticată de participanții la piață, care își doresc să existe competiție inclusiv între burse, dar și de organisme internaționale, inclusiv Federația Internațională a Traderilor de Energie (EFET), care reprezintă peste 100 de companii de trading, active în peste 27 de țări. Într-o scrisoare publică din luna mai a acestui an, EFET a atras atenția că transferul tranzacțiilor pe o platformă bursieră de stat cu atribut de monopol nu corespunde cu legislația europeană și „expune piața la posibile intervenții distorsionante, indiferent cât de bune sunt intențiile”.

Mai mult, traderii locali de energie au afirmat în repetate rânduri că produsele de pe OPCOM sunt rigide, cel puțin în ceea ce privește contractele pe termen mai lung. Acest lucru explică în parte și faptul că furnizorii preferă piața spot, care a ajuns la o pondere extrem de mare, de circa 40-50% din tranzacții în anumite perioade.

Sursă foto: Facebook, Virgil Popescu