ANRE a aprobat autorizatii de infiintare pentru proiecte de energie regenerabila

Prima-centrală-solară-construită-în-SerbiaComitetul de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, în ședința din 5 februarie, autorizații de înființare pentru zece noi proiecte de producere a energiei din surse fotovoltaice și pentru trei microhidrocentrale, potrivit unui document postat pe site-ul instituției.

Producția de energie regenerabilă a ajuns la un nivel-record la finele anului trecut, când capacitatea totală a proiectelor existente în sistem a ajuns la 4.255 de MW, cu 82% mai mare decât la sfârșitul anului 2012, potrivit datelor Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE).

Astfel, la 31 decembrie 2013, în sistem erau instalate proiecte de energie eoliană cu o putere totală de 2.503 MW, fotovoltaice de 1.155 de MW, biomasă — 65 MW și hidro — 530 de MW.

Producătorii de energie regenerabilă primesc subvenții sub forma certificatelor verzi, certificate pe care le plătesc toți consumatorii, inclusiv cei casnici, și care sunt reliefate separat în factura la electricitate.

sursa:agerpres