Bloomberg: UE are suficiente rezerve pentru a fi independenta de livrarile de gaze rusesti

Gazele-de-sist--Europa-protesteaza--SUA-castiga--Ce-face-Romania-Uniunea Europeană are suficiente rezerve de gaze de șist pentru a fi independentă de livrările de gaze naturale rusești timp de 28 de ani cu condiția ca țările membre să fie pregătite să le extragă, arată o analiză realizată de Bloomberg.

Potrivit acestei analize, care utilizează datele furnizate de Agenția pentru Informații din Energie a Statelor Unite ale Americii pentru 10 state europene, în topul statelor membre UE este Suedia, ale cărei rezerve de gaze de șist sunt suficiente pentru a-i asigura consumul intern timp de 250 de ani, urmată de Polonia, Bulgaria, Franța și Spania. Însă unele din statele europene, precum Franța și Bulgaria, au interzis extracția gazelor de șist iar altele precum Olanda și Germania au introdus moratorii.

Cele 28 de state membre UE, care depind de Rusia pentru o treime din necesarul lor de gaze naturale, discută în prezent modalități de diversificare a surselor de aprovizionare pe fondul amenințărilor Rusiei că va opri livrările către Ucraina. În timp ce statele UE discută despre efectele tehnologiei asupra mediului înconjurător, SUA au utilizat fracturarea hidraulică pentru a deveni cel mai mare producător mondial de gaze naturale.

‘Exploatarea efectivă a acestor active ar putea crește în mod semnificativ securitatea energetică a Europei’, a declarat Zhenbo Hou, analist la Overseas Development Institute. ‘Este posibil să vedem conflictul din Ucraina ca un catalizator pentru progresul fracturării hidraulice în Europa însă eu cred în continuare că șansele sunt mici’, a adăugat analistul.

sursa:agerpres