Capacitatea centralelor de producere a energiei din surse regenerabile era, la finele lunii octombrie, de 3.670 de MW

panouri-fotovoltaiceCapacitatea centralelor de producere a energiei din surse regenerabile era, la finele lunii octombrie, de 3.670 de MW, cu 60% mai mare decât era la începutul acestui an, când în sistem figurau 2.334 de MW, potrivit datelor Transelectrica.

Cel mai mare avans l-au avut panourile fotovoltaice, care au ajuns la 656 de MW, față de doar 49 de MW la începutul acestui an.

Și la eoliene a fost un salt mare, la 2.459 de MW, față de 1.800 de MW în ianuarie.

Mai sunt în funcțiune microhidrocentrale de 501 MW și centrale pe biomasă de 53 de MW.

În 2013 a fost instalată această capacitate-record, întrucât este ultimul an când producătorii de energie verde mai beneficiază de schema de sprijin în forma actuală.

Subvențiile pentru producătorii de energie din surse regenerabile sub forma certificatelor verzi vor fi reduse drastic începând de anul viitor, a declarat,  ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niță, la începutul acestei luni.

”Vom reduce de anul viitor subvențiile pentru energia regenerabilă. Am pregătit un proiect de act normativ în acest sens”, a declarat Niță.

Întrebat cu cât vor fi micșorate subvențiile, ministrul a precizat că ”reducerea va fi drastică”.

El a adăugat că, în continuare, se dorește exceptarea marilor consumatori de energie de la plata a 50% din certificatele verzi, însă nu este sigur că acest lucru va putea fi implementat începând de anul viitor, întrucât este nevoie de acordul autorităților de la Bruxelles.

sursa:agerpres