CE a amendat OPCOM pentru ca a abuzat de pozitia sa pentru a facilita tranzactii de energie electrica

7f639506d81e30f6c4d9eff877f2a7e1Comisia Europeană a aplicat o amendă de peste 1 milion de euro societății SC OPCOM SA pentru că a abuzat de poziția sa dominantă pe piața românească a facilitării tranzacțiilor de energie electrică pe piața spot, încălcând normele UE în materie de concurență, informează un comunicat al CE dat publicității miercuri la Bruxelles.

CE a constatat că, timp de peste cinci ani, OPCOM i-a discriminat pe comercianții de energie electrică din afara României cu sediul în UE.

‘Bursele de energie sunt indispensabile pentru funcționarea eficientă a piețelor de energie electrică în interesul consumatorilor.

Comportamentul abuziv al OPCOM a împiedicat comercianții din UE să participe pe piețele spot din cadrul bursei de energie electrică din România, creând astfel o barieră artificială la intrare, ceea ce constituie o încălcare a normelor UE în materie de concurență.

Barierele naționale de acest tip nu numai că împiedică finalizarea unei piețe unice a energiei, ci împiedică și dezvoltarea de piețe eficiente, lichide’, a declarat comisarul european pentru concurență, Joaquín Almunia, citat în comunicat.

sursa:agerpres