China Huadian Engineering, Sinohydro si China Nuclear Power Engineering, interesati de domeniul energetic din Romania

Ministrul Economiei, Ion Ariton, va conduce delegaţia oficială a României la Comisia Mixtă Interguvernamentală Româno-Chineză ce va avea loc în perioada 19-21 octombrie 2011, la Beijing.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA), subiectele care vor fi abordate privesc stadiul colaborării economice şi comerciale bilaterale între România şi R.P. Chineză de la sesiunea anterioară a Comisiei mixte şi până în prezent, precum şi rezultatele obţinute.

De asemenea, vor fi prezentate oportunităţile intensificării investiţiilor reciproce şi a cooperării tehnice dintre cele două ţări şi încurajarea firmelor să iniţieze proiecte de colaborare avantajoase în domeniile energetic, infrastructurii etc.

În cadrul vizitei în China, vor avea loc întâlniri cu companiile chineze interesate de proiectele majore din domeniul energetic şi infrastructurii din România. Astfel, ministrul Ariton are programate întâlniri cu reprezentanţii companiilor China Huadian Engineering, Sinohydro şi China Nuclear Power Engineering Co, Ltd.

China Huadian Engineering Co. Ltd. (CHEC) face parte din Grupul China Huadian Corporation, având un rol important pentru dezvoltarea ingineriei şi tehnologiei industriale. La sfârşitul anului 2009, CHEC a fost numită întreprindere de excepţie de către Asociaţia din Industria de Energie Electrică din RP Chineză, având un capital de 9,9 miliarde RMB (moneda oficială a Republicii Populare Chineze, cu excepţia regiunilor Hong Kong şi Macao – n.r) şi vânzări anuale de 9 miliarde RMB, cu o creştere anuală medie de 20%. Compania deţine peste 186 de brevete proprii şi a primit medalia de ‘întreprindere de tehnologie avansată’ 9 ani la rând.

Sinohydro este una dintre principalele companii chineze de stat, cu activitate în domeniul construcţiilor, în special în cele hidroenergetice, şi cu operaţiuni în peste 50 de ţări. În luna august 2011, ministrul Ariton s-a întâlnit la Beijing şi în septembrie la Bucureşti cu reprezentanţii Sinohydro, care au reconfirmat interesul companiei chineze de a se implica în realizarea proiectului Hidrocentrala prin acumulare şi pompare de la Tarniţa-Lăpuşteşti. Grupul Sinohydro fost unul din principalii contractori ai hidrocentralei ‘Three Gorges’, cea mai mare din lume, cu 14 unităţi de generatoare hidroenergetice.

China Nuclear Power Engineering Co, Ltd (CNPEC), membră a China Guandong Nuclear Power Group, a fost înfiinţată la 20 februarie 2004, şi este una dintre cele mai importante companii chineze din domeniul energiei nucleare. Este prima companie specializată în managementul proiectelor energiei nucleare din RP Chineză. Compania a participat la realizarea mai multor centrale nucleare în RP Chineză şi este interesată să participe la realizarea proiectului reactoarelor 3 şi 4 de la CN Cernavodă.