Comisia Europeană va lansa Observatorul sărăciei energetice

La sfârșitul acestei luni, Comisia Europeană va lansa oficial Observatorul sărăciei energetice, o temă importantă pe agenda europeană, în condițiile în care peste 50 de milioane de locuințe din UE se luptă să păstreze o temperatură adecvată în locuințe, să își plătească la timp facturile la energie și să trăiască în case fără umezeală și mucegai.

Atenția față de problema sărăciei energetice crește în Europa, fiind stabilită ca o politică prioritară pentru multe instituții europene, mai ales în pachetul legislativ „Energie curată pentru toți europenii” al Comisiei Europene.

„Crearea unui Observator al sărăciei energetice reprezintă o parte din eforturile CE de a trata problema sărăciei energetice în statele UE. Observatorul are ca scop să fie un instrument prietenos și deschis care va promova angajamentul public în problema sărăciei energetice, va disemina informații și exemple de bune practici, va facilita schimbul de informații și va sprijiini luarea unor decizii la nivel local, național și al UE în ansamblu”, se arată într-un comunicat al CE.

Observatorul este dezvoltat de un consorțiu condus de Universitatea din Manchester. Lansarea, care va avea loc pe 29 ianuarie, la Bruxelles, va prilejui oferirea de informații cu privire la obiectivele și instrumentele acestui Observator, iar la eveniment vor participa Maroš Šefčovič – Vicepreședintele CE responsabil cu Uniunea Energetică, Miguel Arias Cañete – Comisarul pentru Energie și Schimbări Climatice, Dominique Ristori – Directorul General pentru Energie.

Pentru România este o temă de interes, întrucât rata excluziunii sociale și cea a sărăciei energetice sunt printre cele mai mari din UE. Potrivit unui studiu realizat de Centrul pentru Studiul Democrației, din Cluj, în România circa 1,7 milioane de gospodării (23% din total) s-ar afla în condiții de sărăcie energetică, fie pentru că locuiesc în case fără instalație electrică, fie pentru că beneficiază de ajutor pentru încălzire etc.