Constantin Nita: Marii consumatori de gaze naturale trebuie sprijiniti

176223 imageresizeStatul analizează posibilitatea acordării unor ajutoare marilor consumatori de gaze naturale, fie sub forma unor măsuri fiscale, fie prin măsuri administrative sau ajutoare de stat, având în vedere că cei doi producători locali de gaze naturale țin prețurile ridicate pentru a-și maximiza profiturile, a declarat marți ministrul Economiei, Constantin Niță.

“Lucrăm la un asemenea proiect. Fie găsim o măsură fiscală de sprijinire, fie o măsură administrativă sau de ajutor de stat împreună cu Consiliul Concurenței și cu Comisia Europeană. Nu sunt foarte multe căi prin care poți să sprijini industria cu gazele naturale”, a explicat Constantin Niță.

El a spus că este interesat, în primul rând, ca industria românească să aibă un preț acceptabil la energie, la gaze naturale, să existe condiții de piață egale pentru toți jucătorii, așa cum este în toată Uniunea Europeană. “La gaze naturale nu mai este niciun șoc pentru consumul industrial. În timp, prețul gazelor trebuie stabilit pe Bursă. Dar cei doi producători, din dorința de a-și maximiza profiturile, țin prețul ridicat, și asta nu este în ordine. Și atunci trebuie să găsim o formulă în care marii consumatori industriali să poată beneficia de acest produs care să îi facă eficienți pe piață, că altfel îi omorâm. Deci energia și gazele naturale constituie elemente de cost extrem de importante în prețul produselor. Și atunci trebuie să avem grijă ca acesta să fie acceptabil”, a explicat Niță.

sursa:agerpres