Croaţia face demersuri pentru promovarea proiectului gazoductului TAP, concurent cu Nabucco

gaze.conducte-580x428Croaţia şi ţările partenere în proiectul gazoductului Trans-Adriatic (TAP) fac demersuri pentru promovarea acestui proiect energetic concurent cu mai cunoscutul Nabucco, la care participă şi România, relatează marţi agenţia de presă Hina.

Reprezentanţi din Croaţia, Grecia, Albania şi Italia, dar şi din Muntenegru şi Bosnia (acestea două fiind potenţiale participante la proiectul TAP) se vor reuni miercuri, în oraşul croat Dubrovnik, pentru a ”da un sprijin politic puternic şi clar pentru proiectul TAP şi a sublinia avantajele sale comerciale”, a declarat marţi vicepremierul croat Josko Klisovic.

Gazoductul TAP va aduce gaze naturale către Europa din regiunea Mării Caspice, prin tranzitarea teritoriului Turciei.

”Proiectul TAP concurează cu Nabucco, proiect susţinut de Bulgaria, România şi Ungaria, pentru a aduce gaz azer către Europa. Shah Deniz, un grup condus de concernul BP Plc, urmează să aleagă în iulie între cele două proiecte pentru transportul a 10 miliarde de metri cubi anual către Uniunea Europeană. Printre partenerii grupului se regăsesc Statoil ASA (STL), Total SA (FP) şi State Oil Company of Azerbaijan (SOCAR)”, a menţionat Klisovic.

sursa articol: agerpres.ro