Desființarea OUG 109/2011 începe să își facă efectele. Transgaz dă startul la politizare

La scurt timp după ce Parlamentul a aprobat exceptarea de la prevederile OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă a peste 100 de companii, a început numirea politică de administratori cu mandat extins de câțiva ani.

Dintre companiile listate, startul a fost dat de Transgaz, care va avea în Consiliul de Administrație în următorii ani pe Lăpușan Remus-Gabriel, un fost președinte al PSD Cluj, și pe sibianul Nicolae Minea, un milionar în euro care a fost, cu susținerea PSD, președinte al Autorității pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), în perioada 2014-2016. Potrivit presei sibiene, Minea este și acţionar al hotelului de 5 stele Hilton Sibiu. Citiți CV-ul lui Lăpușan AICI, iar pe cel al lui Minea, AICI.

Decizia de numire ca administratori cu mandat de patru ani a celor doi a fost luată ieri de Adunarea Generală a Acționarilor Transgaz, companie unde Ministerul Economiei deține pachetul majoritar, potrivit unui anunț trimis la BVB.

„Stabilește durata mandatului celor doi noi administratori, începând cu data alegerii de către adunarea generală a acționarilor și până la data de 29.04.2021”, se arată în comunicat.

Lăpușan și Minea fuseseră aleși membri provizorii, cu mandat de patru luni, în Consiliul de Administrație al Transgaz în luna iunie a acestui an, prin excepție de la regulile OUG 109/2011. La acea dată, valoarea maximă a indemnizației fixe brute lunare a acestora a fost stabilită la 4.970 lei.

Parlamentul a aprobat recent o serie de amendamente la OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă, care exceptează peste 100 de companii de stat de la aplicarea acestei legi, golind-o practic de conținut si făcând-o inaplicabilă.

Printre companiile exceptate, dintre care unele sunt listate pe bursă, se numără unele dintre cele mai valoroase companii din energie: Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Conpet, SAPE, CN a Uraniului, Oil Terminal, Transgaz, Transelectrica și filialele acesteia.

Fondul Proprietatea a transmis ulterior că momentul reprezintă „cea mai neagră zi din istoria guvernanței corporative în România”. Liberalii au depus, miercuri, la Curtea Constituţională a României sesizări de neconstituţionalitate privind modificările aduse la OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice.