Eco Power – Simpozion pentru promovarea energiei regenerabile

Sala multifuncţională a Centrului cultural german a găzduit ieri cea de-a II-a ediţie a Simpozionului “Eco Power”. Evenimentul a fost organizat de Centrul de Transfer Tehnologic Cluj Napoca, în colaborare cu Instituţia Prefectului Satu Mare şi firma Achiever Associates.

Potrivit cotidianului Gazeta de Nord-Vest, la simpozion au participat prefectul Radu Giurcă, directorul directorul Centrului de Transfer Tehnologic Cluj Napoca, Simona Clara Bârsan, coordonator al Direcţiei Sanitar-Veterinare, Dorin Maurer, directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Satu Mare, Viorel Pintea, reprezentanţi ai autorităţilor locale, profesori de la Universitatea de Stiinte Agricole şi Medicină Veterinară Cluj Napoca, manageri de firme din Ungaria, Austria, Germania şi România.

Printre temele abordate în cadrul evenimentului s-a numărat ca subiect principal producerea energiei regenerabile, printre care producerea de biogaz, energie solară, energie eoliană, energie geo-termală. De asemenea, au mai fost prezentate posibilităţile de a obţine finanţări prin intermediul unor proiecte europene.

În judeţul Satu Mare se află în desfăşurare zece proiecte privind producerea energiei regenerabile. Judeţul Satu Mare are o capacitate reală de a dezvolta acest domeniu. Există vreo patru locaţii în care se pot dezvolta parcuri eoliene. De asemenea, având în vedere că avem în judeţ mii de hectare de teren agricol necultivat, acestea se pot cultiva cu masă verde ca materie primă pentru unităţile de producţie a biogazului.

Deja există o astfel de cultură în zona Moftinului, acolo unde s-a cultivat salcie pe o suprafaţă de zece hectare. Cum statul subvenţionează acest domeniu, prin intermediul certificatelor verzi, producerea de energie verde poate deveni o activitatea rentabilă, care poate fi amortizată în decurs de şase sau şapte ani.

Din păcate, în România primele încercări în ceea ce priveşte producerea de biogaz au existat încă din anii `70, dar din motive necunoscute proiectele au fost abandonate”, a declarat Otto Silaghi, specialist în domeniul energiei regenerabile pentru Gazeta de Nord-Vest.

Prefectul Radu Giurcă a precizat că Guvernul României sprijină investitorii din domeniu, în condiţiile în care în următorii ani 30% din energia produsă în România trebuie să fie regenerabilă.