Electrica a lansat primul său raport de sustenabilitate

Grupul Electrica, cel mai important furnizor de electricitate din România, a lansat raportul de sustenabilitate pentru anul 2016, realizând astfel prima raportare non-financiară a companiei. Adaptarea la noile tehnologii și la tendințele de pe piața energiei, cu accent pe regenerabile și eficiență, face parte din planul strategic al companiei.

Potrivit datelor din raport, începând cu 2014, anul listării la bursă, companiile din Grupul Electrica au implementat o serie de măsuri cu scopul de a-și moderniza activitatea, de a se alinia bunelor practici de guvernanță corporativă și pentru a răspunde provocărilor din piața de energie.

Electrica este lider pe piața de distribuție și furnizare a energiei electrice din România, precum și unul dintre cei mai importanți jucători din sectorul serviciilor energetice, având o experiență în domeniu de aproape 120 ani. Electrica este singura companie românească din domeniul distribuției și furnizării energiei electrice din România, fiind organizată pe trei zone pentru activitatea de distribuție a energiei electrice – Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord – şi pe cuprinsul întregii țări pentru furnizare.

Anul trecut, compania a distribuit 17,5 TWh de energie și a furnizat 10,6 TWh (din care 43% pentru clienții casnici), către 3,6 milioane de clienți, având în total 9.685 de angajați. Anul trecut, Electrica a realizat venituri de 5,518 miliarde lei, un profit operațional (EBITDA) de 960 milioane lei și un câștig net de 469 milioane lei. Investițiile totale au fost de 569 milioane lei, din care cele în domeniul eficienței energetice s-au ridicat la 145 milioane lei, având cel mai ambițios plan de investiții din sector.

Planuri să devină jucător regional

„Grupul vizează extinderea activităților de distribuție și furnizare în România, explorarea oportunităților de extindere a celor două segmente în regiune, precum și extinderea portofoliului de afaceri prin dezvoltarea serviciilor cu valoare adăugată aferente activităților de distribuție și furnizare, care pot fi oferite clienților. În plus, intenționăm să intrăm pe piața serviciilor energetice ca furnizor de soluții integrate atât pe segmentul rezidențial, cât si pe cel industrial. Electrica are șanse reale de a deveni un jucător important în regiune, bazându-se pe capitalul obținut în urma privatizării prin listare duală, dar și pe poziția cheie deținută în industria energetică din România, portofoliul de peste 3,6 milioane de clienți asigurându-i o bază sănătoasă de creștere”, se menționează în raport.

Noi tehnologii și e-mobility

Totodată, investițiile în cercetare, dezvoltare și inovare, precum și poziționarea ca jucător important pe piața tehnologiilor noi constituie unul din obiectivele Grupului din Planul Strategic 2015 – 2018.

Grupul Electrica derulează o serie de proiecte în domeniul cercetării, dezvoltării și al inovării, cu impact semnificativ pentru apariția unor noi tehnologii în sectorul energetic. Aceste proiecte s-au concentrat, pe de o parte, pe realizarea și integrarea într-o rețea electrică a unei infrastructurii de încărcare a vehiculelor electrice și, pe de altă parte, asupra aspectelor privind monitorizarea integrării surselor de energie regenerabilă și a managementului consumului în rețelele de distribuție ale Grupului.

Având în vedere creșterea numărului de vehicule electrice (VE) înmatriculate în România și în special în zona Capitalei, Electrica a dezvoltat în București, într-o benzinărie aparținând OMV Petrom, o stație de încărcare rapidă a vehiculelor electrice. Strategia Grupului în domeniul infrastructurii stațiilor de încărcare a vehiculelor electrice pentru Electrica prevede un culoar rutier spre granița de vest, denumit „autostrada verde” care să fie dotat cu fast chargere până în anul 2020, astfel încât să facă legătura între București și ieșirile dinspre Arad și Oradea, respectiv Nădlac și Borș.

Integrarea regenerabilelor

În România, Electrica a fost responsabilă pentru punerea la dispoziție a infrastructurii de distribuție în care sunt racordate surse de generare distribuită (eolian, fotovoltaic hidroelectric, etc.) unde vor fi montate 7 sisteme inteligente de monitorizare (“contoare” NORM – New-generation Open Real time smart Meter). Aceste sisteme vor fi utilizate pentru monitorizare, teste și demonstrații privind aspecte de securitate și protecție a datelor de măsurare a energiei electrice și de gestionare a amenințărilor și riscurilor privind securitatea cibernetică. La finalizarea proiectului, atât Electrica, cât și alți participanți la piață (furnizori de energie electrică sau servicii asociate domeniului IT&C) vor beneficia de o abordare globală pentru analiza amenințărilor și a măsurilor de contra-acțiune cu un accent special pe vulnerabilitățile introduse de contoarele inteligente.

De asemenea, în 2016, peste 55% din energia electrică livrată de Electrica Furnizare clienților de pe piața concurențială a provenit din surse regenerabile (hidroelectric, eolian, solar, biomasă și altele). Raportul complet al companiei poate fi citit aici.

Sursă foto: Electrica