Electrica: Investiții record de 727 milioane de lei, în 2017, în rețelele de distribuție

Grupul Electrica, lider în distribuţia şi furnizarea de energie electrică în România, a realizat ȋn anul 2017 investiții în infrastructura de distribuție în valoare totală de 727 milioane lei, nivel de 2,5 ori mai mare comparativ cu 2014, anul listării pe bursele din Bucureşti şi Londra.

În cei patru ani de la privatizarea prin listare, Electrica a investit 2,1 miliarde de lei ȋn infrastructura de distribuţie, prin operatorii de distribuție din casdrul grupului (SDEE Muntenia Nord, SDEE Transilvania Nord şi SDEE Transilvania Sud), a transmis compania, într-un comunicat.

„Modernizarea rețelelor de distribuție continuă să fie prioritatea Grupului Electrica, astfel că, pentru anul acesta, ne-am propus investiţii record, în valoare de 900 de milioane de lei, probabil cel mai ambiţios plan din sectorul energetic. Ținta noastră este creșterea eficienței operaționale și a calității serviciilor oferite, astfel încât timpul mediu de întrerupere neplanificată per utilizator – SAIDI – să ajungă la nivelul din țările central europene”, a declarat Cătălin Stancu, Director General Electrica.

Investiţiile Grupului Electrica ȋn infrastructură au crescut constant de la an la an, ȋn 2017, spre exemplu, valoarea totală realizată fiind de 727 milioane lei, din care 235 milioane lei ȋn SDEE Transilvania Sud, 238 milioane lei ȋn SDEE Muntenia Nord și 254 milioane lei ȋn SDEE Transilvania Nord. Valoarea cumulată a investițiilor realizate în 2017 la nivelul Grupului Electrica este cu peste 30% mai mare față de 2016 și mai mult decât dublă față de 2014.

Investițiile ȋn rețelele de distribuție au condus la ȋmbunătățirea eficienței operaționale și a calității serviciului de distribuție, determinând o diminuare a timpului mediu de ȋntreruperi neplanificate la consumatori (SAIDI neplanificat), ȋn anul 2016 față de anul 2014,  respectiv cu 10% la SDEE Muntenia Nord, 30% la SDEE Transilvania Sud și 19% la SDEE Transilvania Nord.

Structura planului de  investiţii va viza şi ȋn 2018 cu precădere lucrările de reabilitare și modernizare a rețelelor de distribuție pentru îmbunătățirea calității serviciului (40%), îmbunătățirea eficienței energetice și reducerea pierderilor (40%), precum şi creșterea eficienței operaționale.

Totodată, la nivel de Grup, vor fi realizate investiții importante în modernizarea infrastructurii informatice şi a sistemelor de tehnologia informației, a mai precizat Electrica.

Companiile de distribuţie a energiei electrice din cadrul Grupului Electrica acoperă peste 40% din teritoriul României, având o arie de operare de aproximativ 100.000 de kilometri pătrați. Cele trei companii din cadrul Grupului Electrica deservesc peste 3,6 milioane de consumatori din 18 județe din zonele Muntenia Nord, Transilvania Sud și Transilvania Nord.

Sursa foto: Facebook, Electrica