Elitele din România reacționează la dezastrul din politică: un grup de profesioniști, manageri și reprezentanți din mediul academic au lansat un caiet documentar cu recomandări pentru sectorul energetic

“Seria de lucrări “Caiete documentare-Club România”, care se lansează acum, cu un volum consacrat domeniului Energie, se adaugă altor documente de reflecţie, de analiză, în sfera politicilor publice: ele pot fi văzute în relaţie cu documentele pe care administraţia românească le trimite Comisiei Europene, altor instituţii europene. Între cei care au exprimat opinii în aceste volume sunt persoane cu şcoală solidă, cu experienţă profesională remarcabilă. Temele abordate în această serie se înscriu pe agenda publică a României: dezvoltarea instituţională, educaţie, energie, economie şi competitivitate, agricultură şi valorificarea resurselor naturale, demografie, noile tehnologii, infrastructură, calitatea vieţii, apărare”, afirmă academicianul Daniel Dăianu.

Volumul a fost coordonat de Clara Volintiru şi Marius Stoian şi are, potrivit acestora, o dublă valenţă: “completează strategia energetică naţională cu un arsenal profesional de generaţie nouă şi pregăteşte terenul pentru transferul de viziune de la aceasta către task-force-urile modulare cu priză instant la noile realităţi tehnologice care ne parvin în cascadă”.

“Practic, primul volum din seria de caiete documente este dedicat sectorului energetic pentru că nouă ni s-a relevat importanţa strategică a acestui sector nu numai în ceea ce priveşte contextul din România, cât mai ales în ceea ce priveşte viitorul Uniunii Europene. Practic, acum avem pe masă acest proiect al Uniunii Energetice, care întruchipează întreg demersul de integrare profundă către care se îndreaptă statele membre ale UE. Sigur că seria de caiete documentare are un obiectiv asumat de a duce în zona practică, imediat aplicabilă de măsuri concrete cadrul strategic sau de politici publice în sens larg. În cazul energiei noi am văzut volumul de faţă ca o continuare firească a strategiei naţionale. E un fel de anexă”, a declarat, pentru AGERPRES, Clara Volintiru.

Volintiru a precizat că, în cazul acestui volum, contributorii sunt o serie de practicieni cu experienţă şi expertiză în domeniul energetic, atât din ţară cât şi din străinătate.

“Contributorii vin din spaţiul decizional, de politici publice, sunt foşti miniştri, precum Răzvan Nicolescu, Victor Grigorescu, din spaţiul companiilor de stat, diverşi directori, din spaţiul instituţiilor europene, doamna Andreea Străchinescu, care e la DG Energy, diverşi experţi emergenţi. O mare parte din volum este compus de colegi şi prieteni de-ai noştri de la Banca Mondială, de la organizaţiile internaţionale, Comisia Europeană, agenţii europene în domeniul energetic”, a subliniat Clara Volintiru.

Ea a adăugat că, iniţial, s-a plecat de la ideea de a se merge pe subsectoare ale domeniului energetic, dar a fost făcută şi o împărţire pe concepte şi instrumente, existând, spre exemplu, o secţiune dedicată decarbonizării, care atinge şi sectorul nuclear, şi gazele de şist, şi măsurile de piaţă de gaz propriu-zisă, una dedicată inovaţiei energetice, unde se discută despre diverse măsuri, de la oraşe autonome din punct de vedere energetic la eficienţa energetice, sau o alta dedicată sărăciei energetice.

“Dincolo de subsectoarele clasice, energie hidro, electrică, convenţională şi regenerabilă, noi am încercat să recoltăm şi tendinţe coerente în sine aferente pachetului de energie curată adoptat în Parlamentul European la începutul acestui an”, a mai spus Clara Volintiru.

Declarație de principii NEW ENERGY FORUM: Uniunea Energetică reprezintă pentru România un obiectiv strategic major