Energia pentru populație va fi mai scumpă de la 1 ianuarie

Prețul energiei electrice pentru consumatorii casnici care nu și-au schimbat furnizorul de electricitate va fi mai mare de la 1 ianuarie. Licitațiile pentru achiziția de electricitate în primul trimestru din 2018 s-au încheiat la prețuri mai mari față de cele din ultimele trei luni ale acestui an.

Licitațiile pentru trimestrul I din anul 2018 de pe Piața Centralizată pentru Serviciul Universal (PCSU) administrată de OPCOM s-au finalizat astăzi. Astfel, pentru energia livrată în bandă, între orele 1:00 — 24:00, prețul este de 245 de lei pe MWh, cu 6,5% mai mare decât în trimestrul patru din acest an, scrie Agerpres.

Prețul pentru intervalul orar 8:00 — 24:00 este de 272 lei pe MWh, cu 7% mai mare, iar pentru vârf de consum, adică între orele 18:00 și 22:00, prețul va fi de 302,4 lei pe MWh, în creștere cu 13%.

De la 1 ianuarie, piața de energie va fi complet liberalizată, iar populația care nu și-a schimbat furnizorul de electricitate va primi energie la prețurile la care se închid licitațiile pe PCSU. Costul cu electricitatea reprezintă mai puțin de jumătate din factură, restul fiind serviciile de transport, distribuție, de sistem, care vor fi în continuare stabilite de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei  (ANRE).

Potrivit datelor de pe OPCOM, la licitațiile de pe PCSU au vândut energie producătorii Hidroelectrica, Nuclearelectrica, CE Oltenia, dar și un trader american, cu reprezentanță în Europa, Freepoint Commodities Europe LLP.

Potrivit reglementărilor, de pe PCSU sunt obligați să cumpere electricitate pentru populație furnizorii de ultimă instanță: Electrica, E.ON, Enel și CEZ. Totuși, ANRE va fi cea care va decide cât din costurile cu electricitatea va recunoaște în facturi.

Tarifele de distribuție vor fi mai mici

De pildă, operatorii de distribuţie concesionari au solicitat pentru anul 2018 creşterea medie a tarifelor de distribuţie cu 9,78 %, comparativ cu tarifele aprobate pentru anul 2017.

Ca urmare a analizei efectuate de către ANRE a datelor transmise de operatorii de distribuție concesionari și a calculelor veniturilor reglementate, cu luarea în considerare a corecțiilor anuale efectuate conform cadrului de reglementare în vigoare, tarifele aprobate pentru anul 2018 înregistrează, faţă de anul 2017, o scădere medie de 1,08 % la nivelul întregii ţări, pentru cei opt operatori de distribuţie concesionari, a transmis instituția într-un comunicat.