Finanțare UE pentru un proiect de diversificare a surselor de gaze în Europa de Sud-Est

Uniunea Europeană va investi 101,4 milioane de euro pentru construirea unui terminal de gaze naturale lichefiate (LNG) în KrK, Croația, care va ajuta la diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze în regiunea Europei Centrale și de Sud-Est.

În prezența comisarului pentru energie și schimbări climatice, Miguel Arias Cañete, și a miniștrilor Energiei din Croația și Ungaria, acordul pentru acest grant a fost semnat ieri la Consiliul Energiei. Finanțarea nerambursabilă va contribui la realizarea proiectului în valoare de 383,6 milioane euro, a anunțat Comisia Europeană.

Acest acord de finanțare arată că „Uniunea Energetică este o realitate: construim legăturile lipsă în infrastructura energetică, unim piețe și îmbunătățim securitatea aprovizionării. Această investiție va permite nu doar furnizarea de gaze naturale în Croația și Ungaria, ci va crește gradul de diversificare a surselor de energie în Europa Centrală și de Est și dă un avânt economic regiunii”, a declarat, la eveniment, comisarul Miguel Arias Cañete (foto).

Ca parte a strategiei Uniunii Energetice, UE este determinată să construiască legăturile lipsă din infrastructura energetică, asigurând că fiecare stat membru are acces la cel puțin trei surse diferite de gaz.

Terminalul de GNL din Croația va funcționa la început ca o unitate de stocare plutitoare și o unitate de regazeificare cu o capacitate anuală de cel puțin 2 miliarde de metri cubi.

Terminalul de la KrK este considerat un proiect prioritar pentru formatul regional Central and South Eastern Europe Energy Connectivity (CESEC), care vizează integrarea proiectelor cheie de infrastructură.

Până în 2020, sunt alocate 5,35 miliarde de euro pentru proiectele de infrastructură energetică în UE, prin Facilitatea „Conectarea Europei”.