Furnizorii de energie au cerut scumpirea electricității pentru populație cu circa 11%, de la 1 ianuarie

Furnizorii de ultimă instanță au solicitat, pentru primul semestru 2018, creşterea medie a prețurilor denumite „tarif CPC” cu 10,87%, comparativ cu cele avizate pentru trimestrul patru al acestui an. De la 1 ianuarie, în facturile populației se elimină total componenta de preț reglementat pentru energie, consumatorii care nu și-au schimbat furnizorul de electricitate urmând să plătească doar tariful CPC.

Comitetul de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a avizat, în şedinţa de ieri, 20 decembrie, prețurile pentru energia electrică activă, denumite „tarif CPC”, aplicate de furnizorii de ultimă instanță clienților finali beneficiari ai serviciului universal în perioada 1 ianuarie 2018-30 iunie 2018.

„Ca urmare a analizei efectuate de către ANRE a datelor transmise de FUI, cu luarea în considerare a prevederilor Metodologiei de stabilire a tarifelor aplicate de furnizorii de ultimă instanță clienților finali, aprobată prin Ordinul ANRE 92/2015, cu modificările și completările ulterioare, Comitetul de reglementare al ANRE a avizat prețurile pentru energia electrică activă denumite „tarif CPC” pentru semestrul I 2018, rezultând o scădere medie de 0,34% la nivelul întregii țări, față de trimestrul IV 2017”, a transmis instituția, într-un comunicat.

ANRE nu a precizat care va fi evoluția pentru fiecare dintre cele opt zone de operare ale FUI – Electrica, Enel, E.ON și CEZ.

În trimestrul IV al acestui an, componenta CPC are o pondere de 90% din consumul populației, restul de 10% fiind un preț al energiei stabilit de ANRE, de regulă mai mic decât tariful CPC, care reflectă costurile cu care furnizorii cumpără electricitatea de pe piața liberă și nu include costurile cu tarifele de distribuție, transport sau certificate verzi.

Consumatorii care au ales să își schimbe furnizorul de energie plătesc prețurile stabilite prin contract.