Gazprom a semnat un contract cu Saipem pentru construirea primei conducte din gazoductul South Stream

Gazprom-photoCompaniile care dezvoltă proiectul gazoductului South Stream, destinat să transporte gaze naturale din Rusia și Europa evitând Ucraina, au semnat vineri mai multe contracte pentru furnizarea de țevi și construcția primei legături din acest gazoduct, în condițiile în care grupul rus Gazprom continuă cu acest proiect în pofida unei deciziei a Uniunii Europene de a amâna negocierile din cauza situației din Ucraina, transmite Reuters.

Gazprom a informat vineri că a semnat un contract în valoare de două miliarde de euro cu compania italiană de servicii petroliere Saipem privind construirea primei conducte din gazoductul South Stream. Această primă conductă ar urma să fie gata până la sfârșitul lui 2015 și ar urma să transporte aproximativ 15 miliarde metri cubi de metri cubi de gaze naturale pe an.

Purtătorul de cuvânt de la Gazprom, Sergei Kupriyanov, a precizat că licitația pentru selectarea companiei care va construi cea de a doua conductă este în derulare dar nu a oferit un termen limită. Cu toate acestea, analiștii sunt de părere că favorită este tot firma Saipem, care a lucrat cu Gazprom și la amplasarea conductelor Blue Stream și Nord Stream.

De asemenea, Gazprom a anunțat vineri că a semnat mai multe contracte în valoare de 800 milioane de euro pentru furnizarea de țevi cu companiile japoneze Marubeni, Itochu, Sumitomo precum și cu firmele rusești OMK și Severstal. Țevile vor fi utilizate la construcția porțiunii submarine a gazoductului South Stream.

Proiectul South Stream prevede construirea unei conducere cu o lungime de 2.400 de kilometri începând din Rusia via Marea Neagră în Bulgaria, Serbia, Ungaria, Slovenia și nord-estul Italiei. Construcția secțiunii submarine ar urma să coste aproximativ 17 miliarde de euro.

sursa:agerpres