Germanii au fost plătiți ca să consume energie de Crăciun

Consumatorii germani au fost plătiți ca să consume energie în perioada Crăciunului, datorită unei scăderi a cererii, vremii calde și a unei producții eoliene ridicate.

Cererea de energie a scăzut în Germania în weekendul de Crăciun, din cauză că multe fabrici și-au redus consumul și multe birouri s-au închis, scrie publicația britanică The Independent.

Prețul energiei a căzut în teritoriu negativ pe 24 și pe 26 decembrie, potrivit informațiilor de pe EPEX Spot, cea mai mare bursă de electricitate din Europa. În Ajunul Crăciunului, proprietarii de fabrici și alți mari consumatori au fost plătiți în perioadele de exces de producție cu 50 de euro pe MWh.

Investițiile masive ale Germaniei în energie regenerabilă a dus de câteva ori la prețuri negative ale electricității. În anumite zile, Germania își acoperă până la 85% din electricitate din surse regenerabile.

Și alte state europene au experimentat prețuri negative la electricitate în ultimii ani, dar cazurile din Germania sunt cele mai frecvente.

Cu 50.019 MW instalați la finele anului trecut, Germania are cea mai mare capacitate eoliană din Europa, aproape o treime din puterea totală instalată în UE 28, de 153.730 MW.