Haos la vârful ANRM. Sorin Gal devine al șaselea președinte într-un an

Sorin Gal va exercita temporar atribuţiile preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), potrivit unei decizii a premierului Mihai Tudose. Acesta este astfel al șaselea președinte al ANRM în ultimele 12 luni, după alți cinci care s-au perindat la conducerea instituției de la mijlocul lunii ianuarie 2017 încoace.

Situația este foarte gravă, dată fiind importanța acestei instituții pentru sectorul energetic, fiindcă ANRM gestionează toate resursele naturale ale statului, fie că vorbim de hidrocarburi, de minereuri sau de ape minerale, și atribuie contractele de concesiune a zăcămintelor.

În plus, aceasta este o perioadă în care ar trebui să se finalizeze analiza pentru viitorul sistem de redevențe, despre care ministrul Economiei, Gheorghe Şimon, a declarat că va fi revizuit şi votat în Parlament în luna februarie. De asemenea, câteva companii concesionare a zăcămintelor de hidrocarburi din Marea Neagră se pregătesc anul acesta să ia deciziile finale de investiție, de miliarde de euro, care vor depinde și de cadrul de reglementare.

De la începutul anului trecut, s-au numărat la conducerea acestei instituții vitale pentru reglementarea sectorului energetic: Gheorghe Duțu, Aurel Gheorghe, Iulian Offenberg, Gigi Dragomir și, pe final de an, interimar a devenit Marius Carabulea.

Valul de schimbări a început pe 17 ianuarie 2017, la scurt timp de la instalarea guvernului Grindeanu. Atunci, Gheorghe Duțu a fost revocat din funcție, după un mandat de aproape cinci ani.

În locul său a fost numit Aurel Gheorghe, de profesie geolog, care era atunci director general la Direcția Generală Gestionare, Evaluare, Concesionare Resurse/Rezerve Minerale și Integrare Europeană a ANRM.

Nici acesta nu a stat mult în funcție. La sfârșitul lunii august, a fost înlocuit cu Iulian Offenberg, care lucrase la compania Conversmin, unde a deţinut un post de şef de serviciu. O vreme a fost şi consilier al fostului senator Haralambie Vochiţoiu, până în vara anului 2015, când a devenit consilier al ministrului Economiei de atunci, Andrei Gerea. Ulterior, s-a reîntors la Conversmin.

Mandatul lui Offenberg a fost și mai scurt. La începutul lunii octombrie a fost demis și înlocuit cu Gigi Dragomir, primind în schimb postul de vicepreședinte al unei alte instituții cu rol important, nou-create: Autoritatea Competentă de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră. Gigi Dragomir a fost cea mai controversată propunere, fiindcă avea zero experiență în acest domeniu, dat fiind că până în 2014 a lucrat în domeniul comerțului cu produse alimentare.

Gigi Dragomir a rezistat doar două luni în funcție. În ultimele zile ale anului trecut, a fost demis și el de premierul Mihai Tudose, atribuțiile lui fiind preluate temporar de secretarul general adjunct al Guvernului, Marius Carabulea.

Acum, începutul lui 2018 vine cu o nouă decizie a premierului, prin care Sorin Gal, directorul general al Direcţiei generale gestionare, evaluare şi concesionare resurse/rezerve petrol din ANRM, preia temporar conducerea acestei instituții.