IMAGINI video spectaculoase. Cea mai mare baterie din lume, furnizată de Tesla, racordată la rețeaua electrică

Cea mai mare baterie din lume, un proiect în valoare de 50 milioane de dolari realizat de miliardarul Elon Musk, a fost racordată vineri la rețeaua electrică din statul Australia de Sud, pentru a înzestra acest sistem cu o sursă proprie de energie curată, au anunțat autoritățile locale, citate de AFP.

Bateria litiu-ion, cu o capacitate de 100 MW/129 MWh, a fost furnizată de Tesla, constructorul de automobile electrice înființat de Elon Musk, și va putea să alimenteze cu electricitate aproximativ 30.000 de locuințe. Bateria a fost legată la parcul eolian din Hornsdale, care cuprinde 99 de turbine, aparținând Neoen, liderul francez din domeniul energiilor regenerabile. Statul Australia de Sud a fost în întregime privat de electricitate în 2016, când o tornadă a avariat rețeaua de transport a electricității.

Elon Musk s-a angajat să implementeze acest proiect în mai puțin de 100 de zile, promițând că îl va ceda în regim de gratuitate dacă nu va respecta acest termen. În cele din urmă, proiectul a fost finalizat cu mai mult de o lună în avans. „Australia de Sud este de acum înainte lider mondial în domeniul energiei regenerabile fiabile, alimentând locuințe și companii timp de 24 de ore din 24”, a declarat prim-ministrul acestui stat australian, Jay Weatherill.

Imagini video spectaculoase de la momentele instalării sistemului uriaș de baterii găsiți pe vimeo.com.

Stocarea este una dintre cheile tranziției energetice pentru a permite absorbirea surplusului de curent electric produs în anumite perioade, pentru a îl reinjecta apoi în rețea în momentul în care cererea de electricitate este foarte mare și, deci, pentru a optimiza producția intermitentă oferită de sursele regenerabile.

Jason Burwen, director la Asociația pentru Stocarea Energiei, este de părere că proiectul Tesla demonstrează trei lucruri. În primul rând, stocarea cu baterii poate fi realizată la scară mare într-un timp foarte scurt, pe care nici o altă tehnologie nu îl poate obține, și furnizează o flexibilitate enormă în planificarea dezvoltării rețelelor.

În al doilea rând, stocarea prin baterii nu este o tehnologie a viitorului, ci este o soluție de rețea curentă, ale cărei costuri scad rapid și ale cărei performanțe cresc constant. În al treilea rând, această tehnologie este ceva ce impresionează pe toată lumea, indiferent de afinitățile politice. „Sunt puține lucruri care unesc oamenii în energie, dar pare clar pentru mine că stocarea face acest lucru”, a conchis Jason Burwen, citat de un site străin de specialitate.

Potențialul practic pe termen lung al stocării energiei – fie că poate conduce tranziția spre energiile regenerabile, ori că poate fi folosită pentru prevenirea situațiilor de blackout – încă rămâne de explorat. Deocamdată, această tehnologie rămâne mult mai scumpă decât hidrocentralele de pompaj. „Economiile generate de amploarea proiectului sau alte elemente de reducere a costurilor rămân încă neclare. Acesta e un motiv pentru care acest proiect și alte asemenea sunt atât de importante și de captivante”, a declarat, la rândul său, Tony Wood, un fost oficial responsabil de energie în Administrația Clinton, în prezent director al programului energetic la Grattan Institute, un think- tank din Australia, conform aceleiași surse.

Sursă foto: reneweconomy.com.au