Începutul negocierilor privind pactul nuclear SUA-Coreea de Sud

Coreea de Sud şi SUA au început luni negocieri privind reînnoirea pactului nuclear civil, Seulul dorind să obţină dreptul de a produce propriul combustibil nuclear, relatează AFP.

Acordul în vigoare, semnat în 1974, expiră în 2014, dar a fost prelungit cu doi ani în aprilie, în absenţa unor progrese în ceea ce priveşte cererea Sudului de a recupera bare de combustibil.

Seulul doreşte să ridice interdicţia de a produce propriul combustibil nuclear pentru a putea alimenta centralele nucleare. Washingtonul refuză însă din cauza preocupărilor privind proliferarea nucleară în regiune.

Retratarea nucleară creează stocuri de plutoniu ce pot fi utilizate la fabricarea de arme nucleare. Washingtonul s-a decis să găsească soluţii tehnice şi economice care vor întări relaţia dintre Coreea de Sud şi SUA, a declarat Thomas Countryman, adjunct al secretarului de stat american pentru securitate internaţională şi neproliferare, citat de agenţia de presă sud-coreeană Yonhap.

La rândul său, negociatorul sud-coreean Park Ro-Byug a apreciat că rolul ‘pivot’ pentru pacea şi stabilitatea regiunii Asia pe care îl are relaţia de cooperare dintre cele două ţări autorizează Washingtonul să facă unele concesii asupra problemei.

Coreea de Sud a propus tratarea pirolitică, o tehnică ce provoacă mai puţine temeri privind proliferarea deoarece plutoniul este amestecat cu materiale fisionabile mai puţin periculoase. Seulul doreşte să poată produce propriul combustibil pentru cele 23 de reactoare nucleare, care furnizează o treime din electricitatea utilizată de ţară.

sursa articol: agerpres.ro