Indicii producţiei industriale – în noiembrie producția industrială a scăzut cu 3,1%

productie-industrialaÎn luna noiembrie 2013, producţia industrială (serie brută) a scăzut faţă de luna precedentă cu 3,1%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a rămas la acelaşi nivel.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială a crescut cu 9,0% ca serie brută, respectiv cu 9,9% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.
În perioada 1.I-30.XI.2013, comparativ cu perioada 1.I-30.XI.2012, producţia industrială a crescut atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 7,6%, respectiv cu 7,0 %.

Untitled

În luna noiembrie 2013, producţia industrială (serie brută) a scăzut faţă de luna precedentă cu 3,1%, ca urmare a scăderilor înregistrate în industria prelucrătoare (-3,6%) şi în industria extractivă (-1,6%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut cu 1,5%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat scăderi la următoarele categorii de bunuri: în industria bunurilor intermediare (-5,1%), în industria bunurilor de capital (-4,1%), în industria bunurilor de uz curent (-1,0%) şi în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-0,8%). Industria energetică a crescut cu 0,1%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a rămas la acelasi nivel comparativ cu luna precedentă. Industria prelucrătoare a crescut cu 0,6%, în timp ce producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au scăzut cu 4,1%, respectiv cu 1,5%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+1,4%), în industria bunurilor intermediare (+0,9%) şi în industria bunurilor de uz curent (+0,2%) şi scăderi în industria bunurilor de capital (-3,4%) şi în industria energetică (-3,2%).

În luna noiembrie 2013, producţia industrială (serie brută) a crescut cu 9,0% faţă de luna corespunzătoare din
anul precedent, susţinută de creşterea industriei prelucrătoare (+10,1%) şi producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+2,9%). Industria extractivă a scăzut cu 1,2%.

Pe marile grupe industriale, s-au înregistrat creşteri la toate categoriile de bunuri: în industria bunurilor de capital (+11,7%), în industria bunurilor intermediare (+11,0%), în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+8,1%), în industria bunurilor de uz curent (+6,0%) şi în industria energetică (+2,3%).

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu
9,9%, datorită creşterii industriei prelucrătoare (+10,6%) şi producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+2,7%). Industria extractivă a scăzut cu 1,1%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat următoarele creşteri: în industria bunurilor intermediare (+12,6%), în industria bunurilor de capital (+9,1%), în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+7,5%), în industria bunurilor de uz curent (+7,3%) şi în industria energetică (+2,0%).

În perioada 1.I- 30.XI.2013, comparativ cu perioada 1.I- 30.XI.2012, producţia industrială (serie brută) a fost mai mare cu 7,6%, susţinută de industria prelucrătoare (+9,0%) şi industria extractivă (+2,2%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 2,0%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri la majoritatea categoriilor de bunuri: în industria bunurilor de capital (+11,7%), în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+10,1%), în industria bunurilor intermediare (+8,4%) şi în industria bunurilor de uz curent (+5,1%). Industria energetică a scăzut cu 2,0%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în
perioada 1.I- 30.XI.2013, comparativ cu perioada 1.I- 30.XI.2012, a crescut cu 7,0%, datorită industriei
prelucrătoare (+8,5%) şi industriei extractive (+1,9%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 2,6%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de capital (+11,6%), în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+10,2%), în industria bunurilor intermediare (+7,3%) şi în industria bunurilor de uz curent (+4,8%). Industria energetică a scăzut cu 2,0%.

sursa: Institutul National de Statistica