Industria energiei eoliene din România ar putea atrage noi investiţii

generator-for-wind-turbine-23România ar putea atrage noi investitori interesaţi să investească în parcuri eoliene în 2013 şi 2014, ca urmare a stimulentelor guvernamentale, potrivit Monsson Group, cel mai mare dezvoltator de parcuri eoliene din România, transmite Bloomberg.

Compania privată Monsson are în România un portofoliu de proiecte eoliene cu o capacitate totala de 2.400 MW, din care proiecte însumând 1.700 de MW au obţinut deja aprobarea operatorului naţional de transport de energie electrică, a declarat marţi preşedintele grupului Monsson, Arne Osborg.

‘Exista in prezent o oportunitate în industrie şi cei care încă nu au investit sau nu s-au angajat în construirea acestor proiecte ar trebui să o facă rapid, deoarece ar putea pierde această şansă odată cu trecerea timpului’, a spus Osborg.

Romania a atras deja investitori, precum GDF Suez, CEZ şi Enel, datorită programului său de stimulare a energiei regenerabile. Potrivit lui Osborg, capacitatea instalată din România s-ar putea dubla în următorii doi-trei ani de la 2 GW la sfârşitul anului 2012.

‘Sectorul eolian din Romania este foarte atractiv, iar perspectivele de creştere, condiţiile climatice, reglementarea, reţeaua de transport fac din acest sector una dintre principalele ţinte ale investitorilor la nivel global’, a apreciat Osborg.

Grupul ceh CEZ investeşte în prezent 1,1 miliarde de euro în zona Dobrogea, pentru realizarea celor mai mari parcuri eoliene pe uscat din Europa, cu o putere totală instalată de 600 MW – Parcurile Eoliene CEZ de la Fântânele, Grădina şi Cogealac.

Sursa articol AGERPRES