Instalarea conductelor pentru gazoductul TAP, aproape de final în Grecia și Albania

Peste 78% din conductele care vor transporta gazele naturale caspice prin Trans Adriatic Pipeline (TAP) au fost deja instalate pe ruta din Grecia și Albania. Gazoductul este extrem de important pentru România, fiindcă prin el vom putea importa la rândul nostru gaze caspice.

Astfel, deja s-au instalat 598 km de conductă dintr-un total de 765 km ce urmează să fie desfășurate pe teritoriul celor două state, a anunțat consorțiul TAP AG, în urmă cu trei zile, potrivit publicației azere Trends News Agency.

Gazoductul TAP este parte a Coridorului Sudic de gaze, unul dintre proiectele prioritare ale UE. Prin această conductă, vor fi transportate în Europa gaze produse în faza a doua de exploatare a zăcământului Shah Deniz din Azerbaidjan. Conducta, cu o lungime totală de 878 km, va fi conectată la Trans-Anatolian Pipeline (TANAP) pe granița turco-greacă, va trece prin Grecia (550 km), Albania (215 km) și prin Marea Adriatică (105 km) spre țărmul de sud al Italiei (8 km). Cel mai înalt punct al său va fi la 1.800 metri altitudine în munții din Albania, iar cel mai scăzut punct va fi la 820 de metri sub nivelul mării.

La Coridorul Sudic de gaze se va lega Bulgaria, printr-un interconector cu Grecia. Din Bulgaria va pleca un alt gazoduct prin România, Ungaria și Austria (BRUA). Interconectorul România-Bulgaria, care a subtraversat Dunărea, a fost deja pus în funcțiune în luna decembrie a anului trecut. El are o capacitate bidirecțională de 1,5 miliarde metri cubi. Secțiunea BRUA de pe teritoriul României va costa 590 milioane euro, din care UE a oferit o finanțare nerambursabilă de 179 milioane euro.

Explicație foto –  Primele conducte pentru TAP sosite în Durres, Albania, în aprilie 2016 (sursă: tap-ag.com)