Kraft, ROPEPCA: Nu avem neapărat nevoie de un preț de referință pentru calculul redevenței

Producătorii de hidrocarburi nu au neapărat nevoie de vreun preţ de referinţă pentru calculul corect al redevenţei, iar cel de la bursa austriacă CEGH, pe care îl au în vizor autoritățile, nu reflectă realitățile de pe piața locală, susţine preşedintele ROPEPCA, Harald Kraft.

„ANRM are instrucţiuni tehnice, care ne spun foarte clar cum se calculează redevenţa, respectiv la maximul dintre valoarea preţului de vânzare şi preţul de referinţă. Industria a respectat în totalitate acest lucru. Noi suntem auditaţi, iar aceste lucruri sunt verificate. Domnul senator Daniel Zamfir a spus că preţul de referinţă este scăzut (n.r. 45,71 lei/MWh, în condiţiile în care, în piaţă producătorii vând gazul cu 89 de lei/MWh), iar această declaraţie a creat impresia, în public, că noi plătim redevenţa la preţ de referinţă, care este ceva mai mult de jumătate din preţul realizat. Acest lucru nu este adevărat. Plătim redevenţa la preţul de piaţă”, a declarat președintele ROPEPCA, într-un interviu publicat astăzi în ziarul Bursa.

Declarațiile acestuia vin în contextul în care Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) vrea să modifice sistemul de calcul al prețului de referință al gazelor pe baza căruia se stabilește redevența.

Potrivit unui proiect de Ordin pus în consultare pe site-ul ANRM, acest preț de referință este propus să fie prețul mediu al gazelor realizat în trazacțiile efectuate cu o lună înainte pe bursa austriacă CEGH, pe piața pentru următoare.

„Preţul de hub la care faceţi referire nu reflectă realităţile pieţei autohtone. În prezent, România nu exportă gaze, deci nu este legată de facto la piaţa europeană, preţurile relevante fiind astfel cele realizate intern”, a comentat Kraft.

Ultimele tranzacții realizate pe această platformă s-au încheiat la prețuri de 17-18 euro/MWh (circa 83 lei).

Pe Bursa Română de Mărfuri, unde se tranzacționează gazele pe piața locală, ultimele tranzacții pe anul acesta s-au încheiat la prețuri între 78 și 84 de lei/MWh, pentru gazul din producția internă,și de 92,7 lei/MWh pentru amestec import-intern. Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale, a vândut, pe 4 ianuarie, o cantitate de 1,2 milioane MWh pentru perioada 10 ianuarie-31 decembrie 2018, la prețul de 79,31 lei/MWh.