Liberalizarea rapida a pretului la gazele naturale va avea un impact negativ asupra economiei, conform CIR

Consiliul-Investitorilor-Straini--Ce-trebuie-facut-pentru-IMM-uriConsiliul Investitorilor Români (CIR) a atras duminică atenția autorităților că liberalizarea rapidă a prețului la gazele naturale va avea un impact negativ asupra economiei românești.

Potrivit CIR, prin aplicarea legislației privind structura amestecului de gaze intern/import, ANRE a instituit ‘un coș’ pentru consumatorii casnici și producătorii de energie termică (pentru cantitatea de gaze utilizată la producerea de energie termică destinată populației), în care importul reprezintă 5%.

De asemenea, ‘coșul’ pentru distribuitorii de gaze naturale este format tot din 5% import. Un al treilea tip de ‘coș’ îl reprezintă cel destinat producătorilor de energie electrică, pentru aceștia, ‘coșul’ este format din 0% import. Având în vedere că România produce doar aproximativ 75% — 80% din necesarul de gaze naturale, s-a ajuns ca peste 96% din sarcina de import să fie asigurată de consumatorii industriali.

‘În urma acestei situații dificile înregistrate pe piața gazelor naturale, s-au redus capacități din industrie, s-a diminuat producția principalelor ramuri afectate — industria siderurgică și metalurgică, construcții de mașini, sticlă și ceramică, industria chimică. În cel mai fericit caz, companiile și-au trimis angajații în șomaj tehnic, pe perioade îndelungate, toate acestea din cauza creșterii prețului gazelor.În aceste condiții, CIR semnalează și demonstrează că această liberalizare rapidă a prețului gazelor naturale nu aduce nimic bun nici producătorilor, nici consumatorilor și în niciun caz economiei românești’, se arată într-un comunicat al CIR.

sursa:agerpres