Mariana Gheorghe: Consumul national estimat de gaze naturale a scazut cu peste 8% anul trecut

top-50-cele-mai-puternice-femei-de-afaceri-din-lume-mariana-gheorghe-ceo-omv-petrom-ocupa-pozitia-32Consumul național estimat de gaze naturale a scăzut cu peste 8% în anul 2013, iar importurile au scăzut la aproape 50%, în special din cauza scăderii cererii industriale, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe.

Cererea de gaze naturale a fost de 12,5 miliarde de metri cubi în România, din care importurile s-au ridicat la 1,5 miliarde de metri cubi /mc/, a precizat oficialul Petrom.

Grupul Petrom a înregistrat anul trecut vânzări consolidate de 4,9 miliarde mc gaze naturale, în creștere cu 1%, în principal datorită integrării centralei de la Brazi și a volumelor mai mici injectate în depozitele subterane de gaz.

Pentru 2014, oficialul Petrom estimează o scădere a consumului de gaze naturale de câteva sute de milioane metri cubi, dar a admis că stimările sunt dificile în condițiile în care consumul va depinde de vreme, de cererea industrială și de evoluțiile din industria chimică.

Petrom a început recent activitatea de vânzare de gaze naturale al bursă, cu două oferte de câte 10 milioane metri cubi fiecare, pe platforma OPCOM și respectiv a Bursei din Sibiu. Autoritățile iau în calcul introducerea obligativității vânzării pe bursă a unei cote din producția internă de gaze naturale.

sursa:agerpres   sursa foto