Mariana Gheorghe: În a doua jumătate a anului viitor vom decide dacă investim câteva miliarde de euro în Marea Neagră

Cel mai important proiect de exploatare a resurselor de hidrocarburi ale României, cel din Marea Neagră derulat de consorțiul ExxonMobil (SUA)-OMV Petrom, se apropie de etapa de implementare, însă cei doi investitori par să tot amâne luarea unei decizii de investiții. Mariana Gheorghe, directorul general al companiei românești, spune că o decizie va fi luată abia în a doua jumătate a anului viitor.

„Peste cinci ani, Petrom va fi o companie integrată ce îşi va asigura resursle necesare de petrol şi gaze şi care va contribui la securitatea energetică a ţării. În a doua jumătate a anului viitor vom lua decizia privind o posibilă investiţie de câteva miliarde de euro în următorii 4-5 ani pentru proiectul Neptun Deep din Marea Neagră. Acest lucru va da încredere în viitorul acestei companii. Şi vom răspunde provocărilor în piaţă”, a declarat, într-un interviu pentru agenția News.ro, Mariana Gheorghe.

În urmă cu mai puțin de o lună, ministrul Energiei, Toma Petcu, afirma că decizia de investiții în perimetrul Neptun Deep va fi luată la începutul anului viitor.

„ExxonMobil şi OMV Petrom accelerează toată procedura de luare a deciziei de investiţii care, din câte am înţeles, va fi comunicată la începutul anului viitor. Aşa mi s-a comunicat de către doamna Mariana Gheorghe. Iar noi ne calibrăm şi accelerăm procedura de realizare a conductei BRUA, faza I, în funcţie de cât de mult îşi accelerează şi ei şi îşi pregătesc partea de exploatare”, afirma Petcu, la finele lunii septembrie. România şi-a propus să finalizeze conducta BRUA (Bulgaria – România – Ungaria – Austria) până în 2020.

În proiectul Neptun Deep, OMV Petrom este asociat cu gigantul american ExxonMobil. Cea mai mare campanie de explorare în apele de mare adâncime din Marea Neagră a început în 2008 și a fost încheiată de consorțiu la începutul lui 2016. Costurile de explorare în total au ajuns la 1,5 miliarde dolari, care au dus la prima confirmare de gaze naturale în zona de mare adâncime a Mării Negre. Zăcămintele identificate au fost evaluate la 42-84 miliarde metri cubi de gaze, conform primelor estimări. În realitate, ele pot fi mult mai mari.

Cu toate că va așeza România pe harta producătorilor majori de hidrocarburi ai Europei și va asigura independența energetică a țării, proiectul din Marea Neagră încă se izbește de probleme legislative, nivelul redevențelor aplicabile de către statul român nefiind încă bătut în cuie.

De asemenea, proiectul de modificare a OUG 64/2016 din Comisia de Industrii a Camerei Deputaților pune serioase piedici proiectului. Cea mai controversată prevedere este ca producătorii de hidrocarburi să fie obligați să vândă 70% din cantitatea extrasă pe bursă, procent ce ar urma să crească treptat, prin HG, la 100%. Amendamentul a fost contestat vehement de producători, care susțin că au nevoie de contracte ferme pe termen lung, negociate direct, astfel încât să își poată finanța investițiile.