Mariana Gheorghe, înlocuită de la șefia OMV Petrom. Șeful OMV s-a văzut cu Iohannis

Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom a decis astăzi înlocuirea Marianei Gheorghe de la șefia companiei românești cu Christina Verchere, în prezent președinte regional pentru Asia Pacific al companiei petroliere BP. Schimbarea are loc înainte de termen, dat fiind că mandatul Marianei Gheorghe, început în urmă cu 12 ani, expira în aprilie 2019.

De asemenea, important este că tot astăzi CEO-ul grupului austriac OMV, Reiner Seele, s-a întâlnit la Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis. „În cadrul întrevederii, conducerea OMV AG a prezentat strategia de dezvoltare a companiei, care include o creştere a gradului de internaţionalizare a Petrom, în vederea valorificării oportunităţilor existente în regiune, precum şi o creştere consistentă a investiţiilor începând cu anul acesta”, a transmis Președinția, într-un comunicat.

2018 este cel mai „fierbinte” an pentru OMV Petrom, care trebuie să ia decizia finală de investiții în privința zăcămintelor de hidrocarburi identificate în Marea Neagră, alături de americanii de la ExxonMobil.

Înlocuirea Marianei Gheorghe vine după o serie de atacuri fără precedent la adresa acesteia, dar și a companiei OMV Petrom, venite dinspre Comisia de industrii și servicii a Camerei Deputaților condusă de Iulian Iancu. În cadrul unei comisii de anchetă pe marginea creșterilor de preț la gaze și energie, Iulian Iancu a cerut insistent ca șefa OMV Petrom să se prezinte personal la audieri, deși legea permite răspunsurile în scris. De asemenea, compania a fost acuzată, în cadrul audierilor din această comisie, că a prejudiciat statul cu 7 miliarde de lei, acuzații pe care OMV Petrom le-a respins.

Tot Comisia de Industrii a încercat în repetate rânduri să aducă modificări în legislația privind piața gazelor, care, potrivit specialiștilor în domeniu, ar putea pune în pericol investițiile din Marea Neagră, ce vor deschide radical competiția pe piață și vor transforma România în exportator de gaze în regiune. Să nu uităm că și rușii de la Lukoil au concesionat un perimetru în Marea Neagră, dar deocamdată stadiul investiției este necunoscut. Zăcămintele din Marea Neagră ar scoate România de sub influența Gazprom.

Decizia de numire a Christinei Verchere a fost luată în ședința de astăzi a Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom S.A., iar anterior Mariana Gheorghe a renunțat la funcțiile deținute. În conformitate cu Actul Constitutiv al OMV Petrom, numirea a fost făcută pentru perioada rămasă din mandatul Marianei Gheorghe, respectiv până pe data de 16 aprilie, 2019. Christina Verchere a acceptat numirea și va prelua poziția în funcție de disponibilitate, cel mai târziu începând cu 21 mai 2018, a transmis compania într-un comunicat la Bursa de Valori București.

„Christina Verchere este un lider de excepție în domeniul de țiței și gaze, cu o remarcabilă înțelegere a industriei. Suntem încântați că se va alătura Grupului OMV ca CEO al celei mai importante subsidiare, OMV Petrom SA. Selectarea Christinei Verchere a avut loc după o evaluare complexă și detaliată a candidaților externi și interni, condusă de Consiliul de Supraveghere”, a declarat Rainer Seele, Președinte al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom.

„După 12 ani extrem de intenși petrecuți la OMV Petrom, consider că este momentul să renunț la această funcție și ca Christina Verchere și o nouă generație de lideri să continue construcția unei companii puternice. Sunt onorată că am fost implicată în transformarea OMV Petrom și în dezvoltarea potențialului său de creștere”, a declarat, la rândul său, Mariana Gheorghe, CEO și Președinte al Directoratului OMV Petrom.

„OMV Petrom este o companie remarcabilă, cu un potențial imens, cu expertiză extinsă și angajați de primă clasă. Sunt încântată să-mi asum această responsabilitate și entuziasmată în ceea ce privește mutarea la București”, a spus, în comunicat, Christina Verchere, desemnată CEO și Președinte al Directoratului OMV Petrom.

Christina Verchere și-a început cariera în 1993, după finalizarea studiilor în Economie la Universitate Aberdeen, Scoția și a lucrat peste 20 de ani la BP, una din cele mai mari companii de petrol și gaze la nivel global, unde a deținut numeroase poziții de conducere, în Marea Britanie, SUA și Canada. Începând din 2014, a ocupat funcția de Președinte regional pentru Asia Pacific, în Jakarta, Indonesia.